У ЧАЈНИЧУ СА 2.000 БИРАЧА: У изборну трку ушло 18 партија и пет начелника

Р. Миловић

28. 10. 2020. у 00:45

У ЧАЈНИЧУ СА 2.000 БИРАЧА: У изборну трку ушло 18 партија и пет начелника

Са једног од изборних места у Српској / Фото Д. Поздеровић

НИ МАЊЕГ града , ни веће политичке гунгуле. Као никада до сада, Чајниче се нашло у изборној-грозници.

Нико никога не респектује и нико никоме не верује.Отуд је за предстојеће новембарске Изборе,уместо досадашњих девет, одборничке листе је пријавило, дупло више, чак 18 политичких партија. Рекордери су у БиХ са пет кандидата за начелника, од чега четири из коалиције око СНСД и петог из СДС. Почели су да их посећују министри из Владе РС и страначки прваци, па би јефтиније било одржати седницу Владе у Чајничу и тако дати подршку својим активистима. Овако, како јесада, новиаре стављају у неприлику да их представљају са именом и презименом, јер у Партијске штабове долазе као чланови Партија, а не Министри. Рекло би се, „а шија, а врат“.

На „Свету Петку“, Чајниче су тачно у 13 часова, одвојено, посетили Ален Шеранић и Мирко Шаровић и Вукота Говедарица. Посети се у Чајничу надају Милораду Додику, Петру Ђокићу, Ненаду Стевандићу, Чубриловићу, Нешићу,Иванићу, Изетбеговићу...

Фото: Р. М.

-На Бирачком , пречишћеном списку, са одбачених око 7.000 мртвих са предходних Избора, сада се налази 4.009 гласача, а на Изборе излази око 60 посто уписаних грађана- каже за „Новпсти“ Мијо Перендиј, председник Општинске изборне комисије.

Уз актуелног начелника Горана Караџића(СДС) који се кандидовао за трећи мандат, а у прошлом веку био осам година и председник Извршног офбора СО Чајниче, у трку за начелника су се укључила и два пензионера, др. Милан Тупеша (ДНС) и Неђо Машић (СНСД). Да би „турнир био успешнији“, кандидатуру су истакли и Данијел Даниловић(УС) и Бојан Танасковић (ДЕМОС).

Фото: Р. М.

Пошто је на снази забрана окупљања већег броја грађана, изостају митинзи и трибине, а примењује се тактика „од врата до врата“.

-У овим малим Општинама, готово да је свако свакоме фамилија или кум. А у једној фамилији, по неколико чланова се налази на више изборних листа. Презнојавање почиње већ на кућном прагу, а неће изостати ни на Бирачком месту.

Фото: Р. М.

Чајниче је досада имало надимак „Цвај-ниче“због две градске једносмерне улице регионалног типа на праву Горажде-Пљевља и обратно, са две цркве, две џамије, два водовода, доскора и два комунална предузећа, а од сада ће „двојку“ заменити „петицом“стим што ће онај са „јединицом“, када отпадну четворица-владати Чајничем у наредне четири године.

Фото: Р. М.

Ако се овоме дода право да свака партија кандидује чланове у Бирачке одборе, али и посматраче, у Чајничу ће, трећина гчласача, унапред бити радно ангажована и плаћена што од Општинске изборне комисије, што од политичких партија.

Да се закључити, да око остане онај број од 2.000 гласача, онда се лако може доодити да и кандидат са 50 гласова, постане одборник.

Пример из Чајнича иде у прилог оној, „боља је шака власти, него грумен злата“.

Отуд и пет кандидата за Начелника Чајнича. Актуелни Горан Караџић( СДС) са два узастопна мандата, јуриша и на трећи. У старту га је напустио Бојан Танасковић, до јучерашњи члан СДС и заменик начелника Чајнича, који је формирао ДЕМОС и кандидовао се за начелника. У трку за првог човека Чајнича укључио се и др Милан Тупеша ДНС), али и Неђо Машић (СНСД) и Данијел Даниловић из Уједињене Српске. Четири „лева“ против једног „десног“, чиме пада у воду онај договор Милорада Додика са коалиционим партнерима и поделом Општина, по систему да „леви блок“ представља један кандидат из договорене Партије, а да га остали следе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)