СИМБОЛ БРАТСКЕ ЉУБАВИ: Срби у Угљевику цркву коју су им Руси оставили шире у манастир

В. М.

24. 10. 2020. у 02:06

EПИСКОП зворничко-тузлански, Фотије, са начелником Угљевика, Василијем Перићем и руководством Рудника и ТЕ „Угљевик“, посетио је манастир Светог Александра Невског у Угљевику, чији је комплекс у изгардњи.

СИМБОЛ БРАТСКЕ ЉУБАВИ: Срби у Угљевику цркву коју су им Руси оставили шире у манастир

Фото: В. Митрић

Руски храм Светог Александра Невског саградили су руски војници из састава међународних војних снага СФОР, који су били у мировној мисији у Угљевику од 1996. до 2000. године.

-Свети архијерејски синод Српске православне цркве благословио да овај храм буде манастир због значаја које има , као место српско-руског пријатељства -рекао је за „Новости“ владика Фотије. -Разговарали смо са начелником Угљевика и руководтсвом РиТЕ „Угљевик“ да нам помогну око обнове манастира, уређења порте и још око неких радова унутар конака, да би једног дана могао да живи монах и да то буде место сталне молитве.

Епископ Фотије сматра да је за свако радовање и поштовање, „ јер ће овај манастир бити место сусретања православних Срба и Руса“.

Фото: В. Митрић

-На неким местима се подижу споменици и друга знамења а ми желимо да овај манастир буде  место руско-српског пријатељства. Манастрир нас најдубље повезује, молитва, покајање и друге свете тајне наше Православне цркве истиче зворничко – тузлански владика.

Начелник Угљевик Василије Перић каже да је за све, у овом делу РС, „ задовољство јер је манастир значајно историјско место кога су изградили руски војници који су чували мир после одбраменог рата“.

-Народ Угљевика је захвалан, руским оружаним снагама који су одмах после ратних сукоба бити овде и чували мир. Ово место је место духовности српског народа, али и место пријатељства српског и руског народа и зато треба да посветимо пажњу  даљој израдњи манастира и проширењу порте - рекао  је Перић који је и заменик председника Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске.Захвални смо епископу Фотију, који је уложио напор да би манастир био саграђен.

Фото: В. Митрић

Директор РИТЕ Угљевик Чедомир Стојановић рекао је да ће овај привредни гигант помоћи даљу изградњу манастрира.

- Поклонићемо и део земљишта који је у поседу наше фирме а управо је она највећи добротвори за иградњу манастира, и тако ћемо се и у наредном периоду односити према Српској православној цркви прича Стојановић.

Изградња једнобродног храма почела је 1996. године по пројекту Миће Обрадовића из Угљевика, а према узору на руске храмове. Димензије храма су 8,5 са пет метара, саграђен је од дрвета, покривен алуминијумским лимом и има звоник са седам звона. Иконостас и иконе у храму израдили су руски војници чија имена нису позната. Храм Светог Александра Невског подигнут је за потребе руских војника стационираних у Угљевику у окиру мировне мисије у БиХ, након рата 1992-1995. године. После њиховог одласка на Косово 1999. године, богомоља је ,по указу руског патријарха Алексеја Другог, припала Епархији зворничко-тузланској СПЦ.

  Светац ком је посвећен манастир поштован је као светитељ међу свим православним народима словенског порекла, а цркве посвећене Невском налазе се у Русији, Украјини, Бугарској и Србији и у Републици Српској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)