БАЊАЛУКА ГРАБИ КА ЦРНОМ РЕКОРДУ: У граду је дневно троцифрен број заражених - највеће бројке од почетка епидемије

Новости онлајн

21. 10. 2020. у 18:00

БАЊАЛУКА ГРАБИ КА ЦРНОМ РЕКОРДУ: У граду је дневно троцифрен број заражених - највеће бројке од почетка епидемије

Срђан Мишљеновић

ПОСЛЕДЊИК десет дана у Бањалуци се бележи нагли скок броја оболелих од вируса корона, а вирус је у протекла 24 часа потврђен код чак 121 особе.

Док је број позитивних раније био двоцифрен, сада се креће око стотину дневно, пише Српскаинфо.

Директорица Дома здравља Бањалука, Невена Тодоровић, изјавила је да је ситуација у граду веома озбиљна. Истакла је да тренутно имају 1.001 зараженог, а да се у изолацији налази 1.619 особа.

– Установили смо да око 6,5 одсто пацијената развије тешку клиничку слику и налази се на болничком лечењу. Ови подаци су изузетно забрињавајући и ово што имамо данас су највеће бројке од почетка епидемије. Здравствени радници су веома оптерећени, све људске потенцијале које имамо смо ставили у службу заштите здравља и молим грађане да се придржавају мера, како не бисмо дошли у још гору и тежу ситуацију. Најбоља потврда тежине ситуације јесте да се, у задњих неколико дана, број позитивних у граду креће око 100 дневно, што је огроман број – изјавила је Тодоровићева.

Највећи број заражених је из радно способне популације од 20 до 60 година, а најмање заражени су старији и деца до девет година.

Градски штаб за ванредне ситуације препоручио је данас да се обуставе сва јавна окупљања.

– Нисмо се одлучили на забрану, иако је ситуација зрела за то. Бањалука данас има, а вероватно ће и наредних дана имати троцифрене бројеве новооболелих. Због здравља грађана, сматрамо да је неодговорно одржавање већих организованих окупљања. Нисмо се одлучили за забрану јер би она била политички тумачена и то отворено кажем, неко би нас оптужио да покушавамо утицати на изборну кампању која је у току. Политички субјекти би требало да покажу одговорност, јер су људски животи и здравље су важнији од гласова у кампањи – рекао је градоначелник Игор Радојичић.

Он је позвао грађане да предстојеће славе проведу у уском породичном кругу без већих окупљања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)