КАЗНА ПЕДЕСЕТ ЕВРА: Ко не носи маску на улици мораће да плати

Novosti online

20. 10. 2020. у 19:26

КАЗНА ПЕДЕСЕТ ЕВРА: Ко не носи маску на улици мораће да плати

Фото: Танјуг

НОШЕЊЕ маске и на отвореном обавезно је на целој територији Републике Српске, а од сутра ујутру, онај кога полицајац или комунални полицајац затекне на улици без маске ризикује да плати казну од 100 марака.

Саопштено је то на прес конференцији одржаној након седнице Републичког штаба за ванредне ситуације, на којем је донесне ова одлука.

Како је појаснио министар здравља РС Ален Шеранић, од ове обавезе изузета су једино мала деца, поједине категорије људи са инвалидитетом, као и спортисти на тренинзима и спортским такмичењима.

– Деца до седам година нису обавезна да носе маске, особе са посебним потребама која нису у могућности сама да скину маску и особе која обављају физичку, спортску и рекреативну делатност у рекреативним објектим, док траје та активност – појаснио је Шеранић.

Преведено на народски језик, а то је у одговору на новинарско питање потврдио и сам министар на прес конференцији, ако рекреативно возите бицикл на улици, мимо било какавог такмичења, а нисте ставили маску, можете фасовати казну. Ако без маске учествујете на бициклистичкој трци на за то одређеној стази, казна вас неће стићи.

– Ова обавеза ступа на снагу, колико је мени познато, од сутра ујутру. Казна за неношење маске на отвореном или у затвореном простору је 100 КМ – рекао је Драгутин Шкребић, директор Инспектората РС.

Он је додао да гађане затечене без маски неће кажњавати инспектори, него полицијаци и комунални полицајци, јер је Инспекторат надлежан искључиво за контролу правних лица односно привредних субјеката.

Шкребић је међутим подвукао да ће од сутра сви инспектори у Српској бити у служби контроле и спречаванај ширења епидемије короне, како би се спасило здравље људи, али и привреда која би, како каже, тешко преживела још један локдаун.

Одлуке кризног штаба, које би требало да се проводе од сутра ујутру још нису објављене на званичном веб сајту Владе РС. Како нам је појашњено у Инспекторату РС, казне су прописане Законом о заштити становништва од заразних болести, односно допунама тог закона, изгласаним у мају, након укидања ванредног стања у РС. Тим законским решењем је прописано, између осталог, и “кориштење личне заштитне опреме”, што је део “ванредних мера за спречавање и сузбијање заразних болести”.

– Новчаном казном од 100 КМ до 300 КМ казниће се физичко лице које не поштује ванредне мере, којима је наложено кориштење личне заштитне опреме – наводи се у поменутом Закону.

(Српска.инфо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)