ДОДИК И ВИШКОВИЋ У ГОСТИМА: Заједничким снагама до одрживости Бање Дворови

В.М.

20. 10. 2020. у 00:20

ДОДИК И ВИШКОВИЋ  У ГОСТИМА: Заједничким снагама до одрживости Бање Дворови

Фото: В.Митрић

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић састали су се са менаџментом Бање Дворови и поручили да ће до Нове године бити успостављена нова власничка структура у овој јавној установи, што ће бити први корак ка јачању бање, њених капацитета и правилном коришћењу туристичког потенцијала.

Додик је истакао да ће Бања Дворови задржати статус јавне установе, али да ће већинско власништво ,вероватно, имати Влада Републике Српске.

- Бања ће остати јавна установа, јер сматрамо да ресурс који има, а то је геотермална вода, припада свим грађанима. Ситуација са вирусом корона показала је да су се приватни хотели нашли у много тежој ситуацији од оних који су у власништву државе, али овде првенствено треба да р ешимо велики дуг који је оставило претходно руководство и да дођемо до начина дугорочног финансирања - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Градоначелник Мићић сматра да је долазак Додика и г Вишковића „охрабрујући знак за Бању Дворови и да је изгледно стављање у функцију свих бањских капацитета“.

Фото: В.Митрић

- Овај комплекс може да има 400 лежаја, а лековита вода сталне температуре 75 степени Целзијусових нешто је чиме не може да се похвали много локалних заједница. Договорили смо један облик заједничког инвестирања Града и Владе Републике Српске, што ће резултирати завршетком изградње затвореног базена, али и хотела. Све то донеће у Семберију и најмање стотину нових радних места, а бањи ћемо вратити статус туристичког бисера Семберије - рекао је први човек Бијељине.

Према речима предсједника Владе Српске Радована Вишковића, једино су још Бања Дворови и Вишеградска бања у потпуном власништву локалних заједница.

- Бања Дворови до сада није била у систему здравствене заштите Републике Српске и то ће се ускоро променити. Природни ресурс који поседујемо морамо да ставимо у функцију и да од њега имају корист и Бијељина и Српска - истакао је Вишковић.

Директор Бање Милорад Зекић нагласио је да ова установа бележи око три милиона марака дугова, а да је за њено осавремењавање и нормално функционисање потребно уложити око 15 милиона КМ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)