ПОЧИЊЕ ГРАДЊА СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Представници Владе Српске и "Електропривреде РС" потписали Уговор о концесији

Д. ЦУРАЋ

20. 10. 2020. у 09:44

МИНИСТАР енергетике и рударства Републике Српске, Петар Ђокић и директор "Електропривреде РС" Лука Петровић потписали су Уговор о концесији за изградњу и коришћење соларне електране "Требиње један".

ПОЧИЊЕ ГРАДЊА СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Представници Владе Српске и Електропривреде РС потписали Уговор о концесији

Фото Д. Цураћ

- Планирано је да ова соларна електрана има снагу 72,92 мегавата и оквирне процењене вредности је 100,75 милиона КМ. Министарство је урадило стратегију развоја енергетике у РС, којом је планирано да се у Српској до 2035. године изгради мноштво енергетских објеката, а један од њих је и соларни парк на подручју града Требиња - истакао је Ђокић.

Према Ђокићевим речима, соларна електрана до 2022. године требало би да буде на мрежи, чиме је и на тај начин Влада РС дала изузетан допринос и подршку развоју Града Требиња.

ПРВИ НА БАЛКАНУ

ДИРЕКТОР "Електропривреде" Лука Петровић каже да је велика част што ће Република Српска изнедрити један овакав пројекат.

- Једини и први ћемо бити на Балкану који смо припремили овакав обим соларне електране што нам је на понос - рекао је Петровић.

Концесиони уговор закључен је на период од 50 година, што значи да ће 50 година Требиње имати константне приходе од рада те електране, а пет милиона КМ ће ићи у буџет РС. У "Електропривреди Српске" истичу да је ово предузеће искључиво опредељено да гради нове објекте из обновљивих извора.

- Соларна електрана "Требиње један" је један од тих објеката, а то је пети значајни пројекат ЕРС-а и Владе Српске када су у питању обновљиви извори. Ова електрана ће имати велике бенефите и по електро-енергетски систем, производиће годишње 100 гигават-часова електричне енергије. Соларна електрана ће запошљавати одређен број људи, јер ће морати да се направи систем одржавања будући да је њена површина више од 120 хектара на Зубачком платоу - нагласио је Петровић.

Приликом потписивања Уговора о концесији истакао је да је до сада урађен еколошки елаборат, студија утицаја на животну средину, а у наредних шест месеци очекује се грађевинска дозвола и израда модела за изградњу комплетне соларне електране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)