МИНИСТАР ВУЛИН: Србија ће увек мислити, чувати и бранити своју Републику Српску

Novosti online

15. 10. 2020. у 21:36

- РЕПУБЛИКА Србија на челу са Александром Вучићем не заборавља Србе где год они да живе. Република Српска је један од наших спољнополитичких приоритета.

МИНИСТАР ВУЛИН: Србија ће увек мислити, чувати и бранити своју Републику Српску

Фото: Министарство одбране

 У свим нашим документима - од Стратегије националне одбране до одговарајућих скупштинских одлука, каже се да је очување Републике Српске и њен развој један од приоритета Републике Србије и обавеза свих органа Републике Србије. Ово је начин да немамо само братску блиску сарадњу -  истакао је изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар одбране Александар Вулин који је вечерас, заједно са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком присуствовао свечаном отварању новоизграђеног Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву.

Фото: Министарство одбране

- Ово је начин да се покаже свим грађанима Републике Српске колико Србија брине и колико хоће и жели да живот свих грађана Републике Српске учини бољим, квалитетнијим и лакшим. Председник Александар Вучић увек када доноси кључне, важне одлуке по судбину српског народа, води рачуна посебно како ће се те одлуке односити према свим Србима без обзира где они живе, а наравно посебно према Републици Српској - истакао је министар одбране и нагласио да је вечерас посебно поносан што као изасланик председника Републике може да подели радост са грађанима Источног Новог Сарајева и што на Тргу Републике Србије може да види дивне, окупљене људе и да им још једном каже да ће “Република Србија увек мислити, чувати и бранити своју Републику Српску”.

 
Председнику Вучићу додељена је Плакета Општине Источно Ново Сарајево, коју је њен начелник Љубиша Ћосић вечерас уручио министру Вулину, као изасланику председника Вучића.

Фото: Министарство одбране


 
Изградњу Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву финансирала је Влада Републике Српске из донаторских средстава Владе Републике Србије, а вредност донације је милион евра.
 
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, говорећи о значају овог Трга, истакао је да је све то урађено јер је председник Вучић хтео да помогне овом народу. 

- Ово је порука да Србија нас доживљава као део себе. Остајемо овде, али хоћемо да будемо држављани Србије. Ми нисмо босански Срби, ми смо Срби. Они Срби који су у своју слободу унели много жртава, који су загледани у Србију. Србија је за нас сигурно утичиште, сугурна брана - поручио је Милорад Додик. 

 
Начелник Општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић захвалио је на прилици да вечерас заједно отворимо Трг Републике Србије, додајуци да је трг једно од најлепших места у Републици Српској и место поновног окупљања. 
 
На крају свечаног отварања, министар Вулин, Милорад Додик и начелник Ћосић положили су временску капсулу у темељ будућег споменика Породици који ће красити централни део трга. 

Фото: Министарство одбране

Површина Трга око спортско-пословног центра износи око 18.000 метара квадратних, постављене су и фонтана, јавне чесме, клупе, а завршено је озелењавање површина. Реч је о тргу манифестационог типа, који је опремљен и урбаним мобилијаром.

 
Централни део Трга предвиђен је за постављање споменика породици, који ће бити откривен 2021. године, а који сиболизује везе између Републике Србије и Републике Српске, као и породицу, која је симбол поновног окупљања Срба из Сарајева, приликом изградње Српског, односно Источног Сарајева.
 
Отварању Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву присуствовали су и помоћник министра одбране за политику одбране мр Милан Ранковић, командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић и изасланик Републике Србије пуковник Данко Штрбац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)