ЧИН КОЈИ ПРОДУЖАВА ЖИВОТ: Угљевички начелник подржао завештање органа

В. Митрић

07. 10. 2020. у 11:01

ВАСИЛИЈЕ Перић, начелник општине Угљевик, одлучио је, после сусрета са екипом лекара, иначе академика Српске краљевске академије научника и уметника из Београда, које је предводио академик пуковник професор др Зоран Ковачевић, који је био вишегодишњи начелник Клинике за нефрологију и трансплантације ВМА, да здушно подршци акцију „Продужи живот“ која подразумева завештање или даривање органа онима којима од њих живот зависи.

ЧИН КОЈИ ПРОДУЖАВА ЖИВОТ: Угљевички начелник подржао завештање органа

Фото: В. Митрић

Перић каже да је "завештање органа нешто што је најхуманије код човек, чин којим се, уместо да органи труну у земљи, продужавају нечији животи, често и јако младих људи, и што је достојно сваке пажње и подршке". По његовим речима, "ова кација треба да пређе, у пуном капацитету и на леву обали Дрине, као велики, важан национални пројекат".

Фото: В. Митрић

- Организоваћемо више предавања на којима ће еминентни стручњаци да говоре нашим људима о предности завештавања органа или  када их дају живи људи болеснима -каже Перић.

- И Српска православан црква подржава ову акцију и познато је да је наш по годинама власичанског стажа архијереј (53) епископ шабачки Лаврентије завештао органе пре више од једне деценије, јер је, док је служовао по Европи и свету, сазнао колико је то битно за здраље ин људи и читавих нација.

Академик Ковачевић истиче да су подршке, попут ове из Угљевика, од људи као што је Перић, "од велике важности за ову велику акцију". Прво, како кјаже предност трансплатације је што, после ње, за разлику од дијализе, добијамо човека који више није инвалид. То је, с друге стране, за државни буџет много јефтиније и економичније, а пацијент постаје релативно здрав, са уобичајеним физиолошким процесима, што није случај са дијализом.

Наш саговорник каже да у Србији дародавци органа могу да буду  само сродници до трећег колена, супруга и супруг, "па су много веће шансе да се развије овај пројекат кроз повећање завештања органа".

- Надамо се да ће се, и други људи у РС, потрудити да подрже ову акцију, попут начелника Угљевика, а градоначелник суседне Лознице, у матици Србији, један је од првих функционера који је завештао органе и то пре 12 година на Војномедицинскојх академији - поручује академик Ковачевић, који је био 13 година шеф конзилијума који је бринуо о здрављу патријарха српског Павла. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)