НАСТАВЉЕНО СУЂЕЊЕ МИЉАНУ ВУЈОВИЋУ ЗА УБИСТВО ПЕТРА БАЈЧЕТИЋА: Жртви претили Црногорци, а са оптуженим се завадио

О. МАТАВУЉ

02. 10. 2020. у 00:22

НАСТАВЉЕНО СУЂЕЊЕ МИЉАНУ ВУЈОВИЋУ ЗА УБИСТВО ПЕТРА БАЈЧЕТИЋА: Жртви претили Црногорци, а са оптуженим се завадио

Фото МУП РС

НЕКОЛИКО дана пре него што је убијен, Петар Бајчетић ми је испричао да су му претили неки Црногорци и због тога је на предњем седишту аутомобила држао пиштољ. Претили су му зато што је гарантовао за неку особу да ће нешто урадити, али тај то није испоштовао.

То је у Окружном суду у Бањалуци испричао Бајчетићев кум Игор Милошевић који је, у реплици, саслушан као сведок тужилаштва на суђењу Миљану Вујовићу (37) из Билеће, оптуженом за Бајчетићево убиство.

Милошевић је у судници појаснио да су Бајчетић и Вујовић раније били у добрим односима, те да су заједно долазили код њега у кафић. Међутим, тврди да су ти односи нарушени задњих месец дана Петровог живота.

- Рекао ми је да нису у добрим односима. Помињао је неку лицитацију у Гацку. Није прецизирао зашто су се завадили, нити знам о којој је лицитацији реч. Раније, када му је запаљен ”пасат”, сумњао је да иза тога стоје Вујовић и Гаврило Бјелица - истакао је Милошевић.

Оптужени Вујовић сведока је питао да ли зна да је Бајчетић добијао претње из Србије. Питао је зна ли који човек је Бајчетића преварио за 70.000 евра, те да ли је Бајчетић због дуга "притискао неког у Требињу". Вујовића је занимало и да ли сведок познаје одређене људе, чија је имена наводио, а сви одговори су били негативни. Сведок је потврдио је да је Бајчетић хапшен у Црној Гори и депортован, али није знао због чега.

Вујовић је затим питао: "Да ли си чуо да је Петар наручио моје убиство и да сам ја покушао да ликвидирам Бјелицу и да сам пуцао на Ђорђа Радмиловића?", на шта је сведок рекао да тако нешто нигде није чуо.

Гордан Павловић, бизнисмен из Фоче који је на судској лицитацији за око 500.000 КМ купио хотел "Метохија" у Гацку, у судници је испричао да ни са ким није имао ранији договор око те лицитиције. Тврди да није имао понуде да одустане од куповине, ни да је било коме давао новац. Павловић се није могао сетити да ли је Вујовић пре лицитације седио с њима у кафани, јер каже да га ни не познаје добро. Затим га је оптужени питао: "Да ли је Бајчетић од мене тражио да гарантујем да ћеш ти дати новац Млађи Зеленовићу и јеси ли рекао Млађи да може да ти донесе 120.000 КМ?".

- Нисам то рекао, нити сам било коме дао паре. Не сећам се ни да си био ту - одговорио је Павловић.

Вујовић је узвратио: "Значи ја лажем?", али га је судија прекинуо наводећи да ће то утврђивати суд.

Сведочећи у своју корист Вујовић је тврдио да се сви наводи оптужнице о отмицама односе на планирање отмице Млађе Зеленовића, бизнисмена из Гацка, који нису реализовани. Циљ отмице је, како тврди, био то да Бајчетић поврати око 100.000 КМ које је у априлу 2016. дао Зеленовићу да одустане од лицитиације, односно куповине хотела "Метохија" у Гацку. Вујовић тврди да је лично однио новац и био гаранција посла.

ПОБИЈАЊЕ ИСКАЗА

У циљу побијања навода одбране као сведоци тужилаштва испитани су полицајци који су учествовали у истрази. Саслушан је и некадашњи руководилац притвора у КПЗ Бањалука Дејан Глигић који је констатовао да се по пријему у КПЗ Драган Шаренац и Срђан Денда нису жалили на повреде. Тврди и да нигде није евидентирано да је Шаренац, током шетње у КПЗ, разговарао са Ђорђем Радмиловићем.

Оптужница

Тужилаштво РС Вујовића терети да је организовао злочиначко удружење које је имало за циљ изнуде и отмице. Чланови су били Ђорђе Радмиловић који је раније осуђен на 16 месеци затвора, Срђан Денда осуђен на 13 месеци, Гаврило Бјелица осуђен на 12 месеци и непознато лице. У оптужници се наводи да је Вујовић, заједно с осталима осмислио план отмице Бајчетића због међусобних нерашчишћених односа.

План је био да Бајчетића отму када наиђе путем Билећа - Требиње. Вујовић је у међувремену сазнао да Бајчетић неће отићи на пут, па је изменио план. Заједно с непознатим мушкарцем Бајчетића је сачекао испред његове зграде у Билећи. Када је Бајчетић изашао из аутомобила Вујовић и помагач покушали су да га угурају у возило, али им је пружио отпор и у том нагуравању погођен је с два хица из пиштоља и подлегао је на путу за болницу у Подгорици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)