ЗА ЗЛОЧИНЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ: Тројици Срба 21 година затвора

Танјуг

30. 09. 2020. у 20:46

ЗА ЗЛОЧИНЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ: Тројици Срба 21 година затвора

Depositphotos

СУД Босне и Херцеговине осудио је данас тројицу припадника Војске Републике Српске на укупно 21 годину затвора за ратне злочине над заробљеним Хрватима и Бошњацима с подручја Херцеговине које су починили као заповедник и стражари у затвору у Билећи.

Кривично веће Суда Босне и Херцеговине осудило је некадашњег заповедника страже у затвору у Билећи Бориса Бошњака на 10 година затвора, а стражаре Миодрага Грубачића и Илију Ђајића на затворске казне у трајању од од пет односно шест година.

Према оптужници они су учествовали у пребијању затвореника у некадашњој касарни “Моша Пијаде” у Билећи и омогућавали другима да улазе и ударају затворенике, преноси Хина.

Бошњак је, према оптужници, био припадник Седмог батаљона Војне полиције Војске Републике Српске (ВРС) и обављао је дужност заповедника страже у томе затвору.

Оптужени су делимично ослобођени оптужбе да су у оквиру напада војних, паравојних и полицијских снага Републике Српске, усмереног против цивилног бошњачког и хрватског становништва општина Мостар, Гацко, Невесиње, Билећа и Столац вршили прогон и нечовечно поступали у намери наношења велике патње код више особа чиме би починили кривично дело злочина против човечности.

За злочине у Билећи почињене 1992. године раније су правоснажно осуђени припадници Војске Републике Српске Горан Вујовић на шест, Мирослав Дука на 12 и Жељко Илић на пет година затвора.

Вуковић, Дука и Илић су проглашени кривим за мучења, пребијања и злостављање цивила бошњачке и хрватске националности у Станици јавне базбедности и Ђачком дому у Билећи, када је један од заробљених умро од последица пребијања.

За Мирославом Дуком који се није одазвао на позив судских тела за издржавање дванаестогодишње казне расписана је потерница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)