ТРАЖЕ ВЕЋУ КАЗНУ! Жалбени поступак на суђењу Милишићу, осуђеном за убиство Шупљеглава у Требињу

О. МАТАВУЉ

30. 09. 2020. у 09:14

ТРАЖЕ ВЕЋУ КАЗНУ! Жалбени поступак на суђењу Милишићу, осуђеном за убиство Шупљеглава у Требињу

Спасо Милишић (у средини) / Фото Независне

ТУЖИЛАШТВО Републике Српске затражило је од Врховног суда РС да изрекне строжу казну Спасу Милишићу (32), осуђеном на 16 година затвора за убиство Немање Шупљеглава (29), кога је ножем убо у врат у кафићу "Мерлот" у Требињу, док је одбрана тражила укидање пресуде.

Милишић је раније осуђен на јединствену казну од 20 година затвора, али је ту пресуду укинуо Врховни суд РС уважавајући жалбу одбране. У поновљеном поступку казна је смањена на јединствену од 16 година затвора, а дошло је и до преквалификације са тешког на "обично" убиство. За то дело Милишић је осуђен на 15 година затвора. За наношење тешких телесних повреда Перу Милошевићу добио је годину дана и за недозвољено држање пушке М-48 и метака шест месеци.

Републички тужилац Свјетлана Брковић тражила је да се за убиство изрекне строжа казна, док су раније одустали од жалбе за остала дела.

- Околности под којима је дело почињено особитo су отежавајуће и сматрамо да то оправдава изрицање строже казне. Повод за убиство су биле бизарне несугласице. Оптужени и жртва су претходно разговарали и оштећени није могао ни претпоставити да ће Милишић отићи кући по нож и починити тако тешко дело - рекла је Брковићева.

Милишићев бранилац Вељко Ћивша жалбу је уложио због повреде посутпка, права на правично суђење, погрешно утврђеног чињеничног стања, трошкова... Детаљно је образложио све жалбене наводе, тражећи да се пресуда поново укине.

- Врховни суд је већ раније наложио да се цене сви докази. Али поново није узет у обзир исказ сведока који је рекао да оптужени није потајно пришао оштећеном, загрлио га и задао му ударац ножем, како се наводи у пресуди - рекао је Ћивша.

Тврди да је суд својим мишљењем побијао налаз вештака Ратка Ковачевића који је рекао да је злочин почињен у афекту високог гнева у којем му је урачунљивост била битно смањена. Побијао је закључак да је злочин почињен директним умишљајем. Појаснио је и да је окидач за све било то што се Шупљеглав оптуженом мешао у везу с девојком, због чега месецима нису ни разговарали. Нагласио је да ту посебну пажњу треба обратити на обраћање жртве оптуженом речима: "Где ти је мала, ко ти сада ј... малу?"

ОТИШАО КУЋИ ПО НОЖ

ЗЛОЧИН се догодио 11. фебруара 2018. у требињском кафићу "Мерлот" око 2.55. У пресуди се наводило да је Милишић након расправе са Шупљеглавом отишао кући по нож и вратио се у "Мерлот". У једном тренутку је пришао и загрлио Шупљеглава, а затим га, искористивши елемент изненађења, ножем убо у врат. Оптуженог је покушао да савлада радник "Мерлота" Перо Милошевић, али је он и њега напао и повредио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)