ГЛАСАЧКЕ КУТИЈЕ ПУНЕ СУМЊИВИХ ЛИСТИЋА! Предстојеће новембарске локалне изборе у Брчко дистрикту већ прате озбиљни проблеми

М. ДРАГАНИЋ

30. 09. 2020. у 06:21

ГЛАСАЧКЕ КУТИЈЕ ПУНЕ СУМЊИВИХ ЛИСТИЋА! Предстојеће новембарске локалне изборе у Брчко дистрикту већ прате озбиљни проблеми

Седиште локалне изборне комисије у Брчком / Фото М.

УПРКОС чињеници да је до локалних избора на подручју БиХ, заказаних за 15. новембар, преостало више од 45 дана, врстама изборног инжењеринга у Брчко дистрикту БиХ, позавидели би и највиспренији аутори изборних калкулација.

Судећи по подацима ЦИК из Сарајева, изгледа да је омиљени начин гласања у Брчком гласање путем поште, будући да се за ту могућност изражавања бирачке воље определило чак 5.365 пунолетних становника Брчког, за разлику од пре четири године када тај број није прешао 2.000.

Волшебна појава тог списка у брчанској јавности изазвала је прави потрес међу политичарима, али и међу обичним људима јер је на списку велики број оних који немају појма да су на њему.

Када су једног Брчака питали да ли је и коме давао личну карту присетио се да је то учинио пре две године. Тада је, како је рекао, познанику и угледном становнику Брчког на његов захтев дао личну карту и да му је он тај документ убрзо вратио.

Други случај је још необичнији, пошто се на поменутом списку налази посланички кандидат за предстојеће локалне изборе. И он каже да не зна како се његово име нашло на том списку?

Градоначелник Брчког Синиша Милић је подсетио да иза овакве пријаве гласања стоје управо људи који би да на тај начин прикрију властито мешетарење на терену.

- Иза ове пријаве стоје они који желе да прикрију куповину гласова на терену, као и манипулације бројем бирача који ће гласати путем поште. Како другачије објаснити да смо 2016. имали 2.000, а сада преко 5.000 бирача који су регистровани за гласање тим путем - питао је Милић.

Он је истакао да су представници СНСД, ПДП, УС и СП упутили званичан допис Полицији и Тужилаштву у Брчком, као и ЦИК-у, указавши на нерегуларности које се односе и на куповину гласова на терену.

Синиша Голић, председник брчанског одбора ПДП, такође се залаже за озбиљну проверу гласача и гласања путем поште.

- ПДП је још пре неколико месеци јавно позвао да се почне са проверавањем информација о злоупотребама грађана са пребивалиштем у Брчком. Позивамо ЦИК да пажљиво анализира све пријаве за гласање из иностранства - истиче Голић.

Чудно је да је ЦИК без потврде о привременом пребивалишту из надлежне државне институције омогућио овакво гласање. Гласачи који овако злоупотребљавају законску могућност гласања путем поште, иначе стално живе и бораве у Брчком и на дан избора они га нису напуштали, упозоравају аналитичари.

КУПОВИНА ГЛАСОВА

БОЉЕ упућени кажу да се ова превара чини тако што се од потенцијалног гласача (коме се у највећем броју случајева плати за његов глас) узме лична карта која се фотокопира. Ту фотокопију заинтересована странка уз пријаву гласања путем поште, достави ЦИК-у који региструје те гласаче. На ту адресу ЦИК им пошаље гласачки листић. Неретко, на једној адреси пријављено је више гласача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)