КРСНА СЛАВА МАНАСТИРА У СУВОМ ПОЉУ: Крста се никада не треба одрицати

В. М.

27. 09. 2020. у 19:51

КРСНА СЛАВА МАНАСТИРА У СУВОМ ПОЉУ: Крста се никада не треба одрицати

Фото: В. Митрић

МАНАСТИР Часног крста у Сувом Пољу код Бијељине прославио је крсну славу Воздвижење Часног крста-Крстовдан, где је епископ зворничко-тузлански Фотије, служио свету архијерејску литургији, поручио је да се „крста Христовог никада не треба одрицати и да тим путем иде српски народ“.

Владика Фотије каже је да „све што је Боголико и Христолико јесте философија православних људи и свакога Србина“ .

-Српски народ има голготу, а то је распето и  мученичко Косово али и сва места где смо страдали у новије време у логору Јасеновац и другим местима у Другом свјетском рату али и у одбрамбено-отаџбинском рату где је 30.000 Срба страдало за Републику Српску и они су ишли тим путем крста и васркрсења и зато је њихов пут побједоносан и пут који даје слободу и могућност да живимо  са својим нородом и светињама - рекао је епископ Фотије.

Овај светац празнује , по црквеном учењу, „воздвижење часног крста којим је свети цар Константин победио све своје непријатеље и постао једини властодржац у Римској империји који је дао слободу хришћанству и цркви Христовој, те да су  такви владари били благословени до дана данашњег“.

Фото: В. Митрић

Епископ Фотије

Међу бројним вјерницима манастирској слави је присуствовао и начелник општине Угљевик Василије Перић који је заменик предсједника Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске.

Перић је, честитајући славу и празник,нагласио да је управо вјра православна и Српска православна црква одржала српски народ вековина уназад.

Фото: В. Митрић

-Општина Угљевик је заједно са градом Бијељина у протеклом периоду изградила асфалтни пут који води ка Манстиру Часног крста који је посебно значајан за мештане угљевичких месних заједница Равно Поље и Доња Трнова –рекао је Перић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)