ДОДИК ТЕСТИРА КОАЛИЦИЈУ: Шта треба да покажу предстојећи локални избори за владајући савез у Републици Српској

С. МИШЉЕНОВИЋ

26. 09. 2020. у 14:40

ДОДИК ТЕСТИРА КОАЛИЦИЈУ: Шта треба да покажу предстојећи локални избори за владајући савез у Републици Српској

фото СНСД

ЛОКАЛНИ избори у новембру показаће шта владајућој коалицији у РС доносе нове снаге попут СПС и ДЕМОС, које су настале из ДНС и СП, дугогодишњих главних партнара СНСД.

Предстојећи избори показаће, како кажу саговорници нашег листа, на кога у владајућој коалицији, Милорад Додик лидер СНСД, може озбиљно да рачуна пред опште изборе за две године.

Политички аналитичари тврде и да је могуће "проветравање" владајуће коалиције уколико неко од партнера не покаже снагу на терену. Велизар Антић, политички аналитичар, каже да је очигледан тренд уситњавања партија које чине владајућу коалицију.

- Док сте на прошлим изборима имали три или четири релевантне партије из овог блока, на следећим изборима тај број ће бити шест до седам. Велико је питање хоће ли све ове партије прећи изборни праг и ући у скупштине општина и градова. У складу са оствареним резултатима на локалним изборима, могуће је очекивати и промене у владајућој коалицији.

ОЧЕКИВАЊА Милорад Додик, Фото Д. Поздеровић

На овај закључак нас наводи досадашње понашање Милорада Додика, који се врло брзо након политичког пада својих политичких пријатеља, одрицао истих и заборављао да су икада били у добрим политичким односима. Овај сценарио је могуће очекивати и након локалних избора. Тако да, уколико ствари посматрамо из те перспективе, сасвим је јасно да ће ови локални избори у одређеној мери представљати припремне изборе за 2022. када нас очекују Општи избори - појашњава Антић.

РЕШЕЊЕ У ПОДИЗАЊУ ЦЕНЗУСА

РАЈКО Васић каже да је кључ политичке сцене у РС подизање цензуса, јер би се тада решили свих политичких паразита и илузија да неко користи великој странци.

- Ови локални избори у РС нису мерило за било шта, јер СНСД и странке власти су толико надмоћне, да опозиција са њима не може уопште озбиљно разговарати о предстојећим изборима или резултатима - каже Васић.

Рајко Васић, члан ГО СНСД, каже да локални избори нису само тест за мале странке већ и за велике, јер ће се сад видети колико озбиљно прилазе изборима или су се опустиле. Он не мисли да ће бити "проветравања" владајуће коалиције након избора.

СТАВ Рајко Васић, фото РТРС

- Велике странке које су на власти знају да им требају мање партије у одређеним политичким ситуацијама. Опет, на општим изборима мале странке не доносе ништа великим странкама и то се једноставно види кад се саберу цифре. Велике партије попут СНСД немају користи од малих, али политички гледајући, морају их имати на терену и трпети - појашњава Васић.

Једна од странака која први пут излази на изборе је СПС. Саша Кондић, шеф Повереништва СПС за Бањалуку, каже да ће ова странка постићи одличан резултат на изборима, а у Бањалуци ће бити историјски резултат.

- Не бавимо се шупљим причама, окупљамо грађане, решавамо проблеме и помажемо делима, а не само речима и празним обећањима. То је оно што су Бањалучани препознали у нашој партији, то је политика коју разумеју и прихватају млади људи овог града - поручио је Кондић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)