ПРЕМИЈЕР РС ОДГОВОРИО НА ОПТУЖБЕ ИЗ САРАЈЕВА: Имам мирну савест и чист образ, следе тужбе због лажи

С. М.

25. 09. 2020. у 09:54

ПРЕМИЈЕР РС ОДГОВОРИО НА ОПТУЖБЕ ИЗ САРАЈЕВА: Имам мирну савест и чист образ, следе тужбе због лажи

Фото: Новости

ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су лаж и измишљотина све оптужбе о његовом наводном учешћу у догађајима у Сребреници у јулу 1995. године које се последњих дана пласирају посредством одређених федералних медија, због чега је најавио подношење тужби због клевете, као и још јачу борбу за Републику Српску.

Вишковић је навео да ће бити неколико тужби и према разним порталима и појединцима, те да ће као легалиста користити законом прописане форме да заштити себе и породицу, као и институцију председника Владе Републике Српске.

- Оно што човека држи у животу јесте то да ли има мирну савест. Ја и моја породица имамо мирну савест. Чак ми је и дегутантно коментарисати све те оптужбе и лажи. Зато се нисам оглашавао у протеклих пар дана, јер не желим да се ваљам у блату у којем се ваљају они који ме нападају, изјавио је Вишковић.

Он је нагласио да не жели да се брани, већ да грађанима Републике Српске каже да је председник Владе Српске више него чист.

- Не могу ми за ове две године (мандата) наћи никакав криминал, нити корупцију, и онда је због тога вјероватно мало нервоза у Сарајеву - треба девастирати институције Српске, рекао је Вишковић за РТРС.

Фото: Новости

Наводећи да се ближи кампања за предстојеће локалне изборе, Вишковић је навео да неке партије, а пре свих СДА у Федерацији БиХ не стоје добро и желе да на овај начин прикупе јефтине политичке поене

- Ја сам можда живио у неком убеђењу да БиХ можда има будућност и да се дешавања могу усмјерити у правцу да наши грађани живе боље, али је очито да они који се куну у БиХ и на овај начин ударају и онај посљедњи шав да те БиХ не буде,нагласио је Вишковић.

Вишковић је рекао да је био припадник Војске Републике Српске у Сектору позадине Главног штаба ВРС као референт саобраћајне службе и да је поносан на то што није окаљао ни образ, нити руке.

Он истиче да према наводима неких медија из Сарајева који га нападају испада да је у најмању руку био генерал којем су били подређени и Ратко Младић (командант Главног штаба) и остали генерали.

У вези са оптужбама за наводно помагање премештања масовних гробница и евакуацију заробљених Бошњака 1995. године и да је користио превоз, односно камионе Рудника "Боксит" Милићи, Вишковић каже да та прича и повезивање њега са неким људима из "Боксита" апсолутно није утемељена, будући да је на радно место у "Боксит" дошао 1. августа 1996. године.

- Постоји више него транспарентно, доступно свакоме кога интересује и документација и око тог транспорта, и ко је то радио, и ко је имао за то одговорност, и ко је на крају крајева обављао све те послове, навео је Вишковић.

Премијер Српске подсетио је да му је тадашњи високи представник за БиХ Мирослав Лајчак 1. јула 2007. године одузео лична документа на период од четири године, а да му није речено због чега је то урађено

Вишковић напомиње да је, када се тада распитивао како може тражити заштиту својих права, где год се обраћао добијао одговоре да се не може жалити, да не може никог тужити, не може тражити одштету и слично.

- То је трајало до 2011. године. Исто тако како су дошли да ми узму документа, тако су их и вратили, а да ми нико у међувремену није рекао шта ми се то ставља на душу. Тај цех одузимања мојих докумената животом је платио мој отац. Тада је имао тешку операцију срца и када је чуо за одузимање докумената подлегао је након два месеца. То носим као ожиљак из тог периода, рекао је Вишковић.

Он истиче да је апсурд да га оптужују људи који имају веома упитну ратну прошлост, каквих је много у Сарајеву, много близу СДА.

- Одрже Главни одбор СДА и баве се Радованом Вишковићем на основу некаквих лажних сведочења, каже Вишковић.

Он наглашава да оваквим стварима не даје превише значаја, те да му је ово у неком политичком смислу можда чак и повећало рејтинг

- То је једно политичко спиновање и разрачун одређених безбједносних служби унутар БиХ. Смета им Милорад Додик и сви око њега, па рачунају, ако се руши предсједник Владе онда ће тако рушити и Додика и СНСД као најјачу политичку партију у БиХ, каже Вишковић, који је и потпредседник СНСД.

Он напомиње да је све то по оној народној "Држжте лопова!", да би се оштрица усмерила у другом правцу и да би се прави лопови склонили.

Вишковић је изразио наду да ће предстојећи избори решити многа питања и да ће неке људе и партије послати у историју, јер праве БиХ више штете него користи.

Премијер Српске је поручио да они који ово раде само јачају снаге у Републици Српској које су спремне да се за њу боре.

- Они мени са оваквим нападима дају још већу жељу да се борим за Републику Српску, за људе који су часни, честити и поштени, поручује Вишковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)