НИСУ УСПЕЛИ ДА СЛОМЕ СРПСКУ! У Козарској Дубици, Новом Граду и Костајници обележено четврт века одбране РС

С. М.

19. 09. 2020. у 08:42

У КОЗАРСКОЈ Дубици, Новом Граду и Костајници у петак је обележено четврт века одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије.

НИСУ УСПЕЛИ ДА СЛОМЕ СРПСКУ! У Козарској Дубици, Новом Граду и Костајници обележено четврт века одбране РС

Фото СРНА


- Агресија тадашње хрватске војске извршена је у жељи да се сломи живот и народ на овим просторима. То није први пут да се баш на овим просторима води најоштрији напад хрватских јединица према српском становништву. То је била сигурно непотребна операција са становишта Хрватске тога времена, али је то био резултат договора који су имали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман да се сломи Република Српска - изјавио је Додик.
Након парастоса убијеним војницима и цивилима, Додик је рекао да агресор 1995. године није успео у својој намери.


- Порука је и да нас нису сломили! Остајемо овде и наш одговор је живот и Република Српска! - поручио је Додик.


Додик је додао да у агресији на три западнокрајишке општине нису били војни циљеви већ цивилни, а за злочине над цивилима нико није одговарао.


- С друге стране, Срби су сатанизовани, за Србе је увек било предодређено да буду криви, да буду процесуирани, али то је нешто што са чим морамо да живимо. Ми Срби смо овде научили лекције да управо све те неправде које смо доживљавали претворимо у нашу жељу за што бољу и стабилнију Републику Српску. И овај дан је управо то - нагласио је Додик.
Насеља и градови претрпели су велика разарања и штету, а, према подацима општинских комисија, процењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Фото СРНА

 


Напад хрватске војске на Општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25. Хрватска војска била је у садејству са припадницима тзв. Армије БиХ и ХВО. Припадници Војске РС успели су 19. септембра 1995. да потисну хрватску војску преко Уне.

УБИЈЕНО 106 ОСОБА


НА подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији убијено је 106 особа, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)