СПОРАЗУМ МИНИСТАРТСВА УПРАВЕ И ПИО ФОНДА РС: Бржа провера преминулих корисника Фонда ПИО

С. М.

18. 09. 2020. у 16:19

СПОРАЗУМ МИНИСТАРТСВА УПРАВЕ И ПИО ФОНДА РС: Бржа провера преминулих корисника Фонда ПИО

Фото: Влада РС

МИНИСТАР управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и директор Фонда ПИО, Младен Милић, потписали су Споразум о коришћењу података из Централне базе другог примерка матичних књига који су евидентирани у матичној књизи умрлих.

Споразум ће омогућити безбедну размену података на дневном нивоу и убрзати проверу веродостојности информација о корисницима Фонда, те ће допринети и бржој провери преминулих корисника и смањити злоупотребе приликом исплате пензија. Јујићева је рекла да Министарство и Фонд ПИО сарађују годинама, те да је суштина сарадње у томе да се на време евидентира смрт корисника пензија како би се спријечиле злоупотребе, чиме се, нагласила је, врши уштеда у буџету Српске.

Она је рекла да је вођење матичних књига у надлежности јединица локалне самоуправе, а чување Централне базе података у надлежности Министарства управе и локалне самоуправе. Осим Фонда ПИО, Министарство размењује податке електронским путем и са МУП РС, Фондом здравственог осигурања и Републичким заводом за статистику.

Фото: Влада РС

-Пример добре праксе је размена података електронским путем са МУП РС у поступку одређивања јединстеног матичног броја новорођене деце. Кроз ову праксу поступак је поједностављен и завршава се у току дана, док се раније на тај поступак трошило од седам до десет дана, рекла је Јујићева.

Милић је рекао да на овај начин у Фонду ПИО имају онлајн везу практично 24 часа 365 дана у години са Другим изводом из матичне књиге умрлих грађана у Српској, што је веома битан податак, имајући у виду чињеницу да од 270.000 корисника права за које Фонд ПИО Српске тренутно исплаћује пензије, више од 210.000 њих живи на територији Српске.

-Уколико имамо чињеницу да на годишњем нивоу премине између 11.000 и 12.000 корисника права, у сваком моменту приликом пријаве смрти у матичну канцеларију било где у Српској аутоматски имамо тај податак и обустављамо исплату пензије, појаснио је Милић.

Говорећи о спречавању злоупотреба у вези са исплатама пензија и уштедама у буџету Српске и Фонда, Милић је навео да је крајем 2011. године Фонд ПИО покренуо акцију "Стоп преварама-до пензије поштено".

Милић је рекао да се по основу недостављања потврда о животу 2011. и 2012. године обично искључивало 7.000 до 10.000 корисника права.

-Негде до маја пола их достави потврде, а друга половина то не учини никада што значи да смо за њих исплаћивали пензије, а да они нису били живи. Према проценама Фонда ПИО од почетка 2012. године по свим основама је између 25 и 30 милиона КМ остало у буџету Фонда, односно буџету Српске, нагласио је Милић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)