НЕЋЕ БИТИ КАМПОВА ЗА МИГРАНТЕ У СРПСКОЈ: Министар унутрашњих послова Лукач најавио - обезбедићемо им да иду где хоће

Срна

17. 09. 2020. у 22:48

НЕЋЕ БИТИ КАМПОВА ЗА МИГРАНТЕ У СРПСКОЈ: Министар унутрашњих послова Лукач најавио - обезбедићемо им да иду где хоће

Мигранти у Кладуши и Бихаћу/ Фото Д. Поздеровић

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је након састанка са министром безбедности у Савету министара Селмом Цикотићем да је став Српске јасан да неће дозволити кампове за мигранте на подручју Републике Српске.

- Обезбедићемо њихово безбедно и несметано кретање тамо где они желе. Наставићемо да помажемо Граничну полицију БиХ у чувању источне границе - рекао је Лукач.

Он је додао да Министарство унутрашњих послова Српске ради на безбедности свих грађана на територији Српске и с тим циљем полиција Српске је ангажована на целој својој територији и ставља под контролу све мигранте који се ту појаве.

- Није се дешавало до сада да полиција Српске на било који начин малтретира мигранте или да им спречава или ограничава кретање који на то имају право у складу са законским прописима и у складу са Европском конвенцијом о заштити људских права да се крећу и иду куда желе - рекао је Лукач.

Он је нагласио да је полиција Српске од почетка године затекла више од 12.000 нелегалних миграната на својој територији и омугућила им је да прођу преко територије Српске, али истовремено није дозволила да чине било каква кривична дрла која би угрозила грађане.

Лукач је рекао да тренутно 80 припадника МУП-а заједно са Граничном полицијом ради на заштити границе, углавном источне, према Србији и Црној Гори, када је реч о илегалним мигрантима.

Драган Лукач/Фото Д.Поздеровић

Цикотић је рекао да је према подацима Службе за послове са странцима у БиХ евидентирано око 6.000 миграната и да се неколико стотина налази на путевима и разним локацијама које су изван контроле.

Према његовим речима, дневни прилив у последње две седмице варира од 80 до 150 миграната.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)