МИЛОРАД ДОДИК НАКОН СЕДНИЦЕ ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ: Косово не може бити признато

С. М.

17. 09. 2020. у 16:38

МИЛОРАД Додик, српски члан Предсдништва БиХ, рекао је да ће покренути питање виталног интереса на предлог одлуке о признању самопроглашеног Косова.

МИЛОРАД ДОДИК НАКОН СЕДНИЦЕ ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ: Косово не може бити признато

Фото: Аваз

Он је потврдио да на ванредној седници Председништва БиХ није усвојен предлог одлуке о признању  БиХ самопроглашеног Косова јер је он био против тога. Навео је да ће се о овом питању изаснити Народна скупштина Републике Српске.

-Даља процедура иде тако што ће се на следећој редовној седници ставити као обавезна и о њој ће се одлучивати. Али то није коначна одлука, ако ја покренем, а хоћу, питање виталног националног интереса, о томе НС РС одлучује. Косово не може буде признато, РС не може да прихвати да се различита пракса примењује. Што се тиче КиМ, Председништво је одлучило у да се у овој фази подржи независност КиМ, а то није коначна одлука, рекао је Додик.

Додик је рекао да је на данашњој седници Председништва тражио премештање амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим јер је то доказ пријатељства према једној пријатељској земљи као што је Израел.

Фото: Аваз

- Сматрам да требамо подржати те напоре - рекао је Додик.

Подсећамо да данас није постигнут договор о премештању Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалем, Додик је то подржао, док су Жељко Комшић и Шефик Џаферовић били против.

Говорећи о својој посети Загребу, Додик је истакао да нема ништа против да се Џаферовић и Комшић састају и разговарају с било ким, као што су, како је рекао, и раније радили.

- То су радили раније. Нико није правио проблем од тога. Нема потребе да реагујем на њихове оцене - рекао је Додик и подсетио да је "Џаферовић без одлуке Председништва имао састанке у Канади и да је Комшић путовао у Македонију".

Додик је рекао да је седници Председништва разговарано о тачкма које су везане за ковид пандемију и на закључке од раније. Рекао је да се пандемија не стишава и задржава се на једном нивоу, да је неизвесно како ће се развијати током зиме.

Додао је да се БиХ прикључила глобалној алијанси за набавку вакцина, али да се још не зна којих вакцина.

- То не подразумева забрану да се вакцине не набављају из других субјеката, набавка је у надлежности ентитета и кантона, рекао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)