ДОДИК: Коначно ће се у БиХ донети званичан став да никада неће бити призната независност КиМ

С.Мишљеновић

09. 09. 2020. у 22:58

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик "захвалио" се хрватском члану Жељку Комшићу, за стављање на дневни ред одлуке о томе да БиХ призна Косово и најавио да би у четвртак, 17. септембра, требало да буде одржана редовна седница Председништва, као и две ванредне на којима би било речи о приступању БиХ иницијативи "мали шенген", као и иницијативама о премештању Амбасаде БиХ у Израелу из Тел Авива у Јерусалим и признавању самопроглашеног Косова.

ДОДИК: Коначно ће се у БиХ донети званичан став да никада неће бити призната независност КиМ

Фото Срна

- Не видим проблем да буде тема одлука о признавању Косова. Ја ћу гласати против први пут, а други пут ћу затражити заштиту виталног интереса и та одлука ће отићи у Народну скупштину РС - рекао је Додик након састанка чланова Председништва БиХ са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером.

Он је иницијативу Комшића оценио као добру, јер БиХ сада нема одлуку ни о признавању нити о непризнавању.

- Имаћемо сада прилику да знамо став БиХ, а не као сада да из Федерације БиХ кажу - ми признајемо Косово, а из Републике Српске - ми не признајемо. Ово је добра прилика да се коначно дође до једне одлуке. Важно је да се дефинишу ствари - нагласио је Додик.

Он је напоменуо да, ако БиХ не буде признала самопроглашено Косово, онда је обавеза свих из БиХ да кажу да се Косово не признаје.

НАТО увек тема


ДОДИК је рекао да је на састанку са Палмером било речи и о формирању комисије за интеграције са НАТО.
- Она неће бити формирана. Може се формирати комисија за сарадњу са НАТО, али не за интеграције и то смо потенцирали и пренели Палмеру - поручио је Додик.

Додик је оценио да је састанак са америчким дипломатом био добар и поручио да је Палмер указао на потребу партнерства САД и БиХ и да се за сва питања у БиХ успостави лидерство, а ствари решавају на основама консензуса.

Он је рекао и да је упутио захтев за одржавање ванредне седнице Председништва БиХ на чијем дневном реду је предлог одлуке о приступању БиХ иницијативи "мали шенген" земаља региона.
Према његовим речима, Палмер је оценио да је та иницијатива која подразумева пуну слободу кретања робе, људи, услуга и капитала, добра ствар, од тога да се "омекша граница", па надаље.

Додик је истакао и да би било важно да се из Тел Авива Амбасада БиХ измести у Јерусалим и да би то био јасан путоказ којим би се оснажило пријатељство БиХ са Израелом. Он је подсетио да је Представништво РС лоцирано у Јерусалиму.

- Свестан сам да ће два члана Председништва вероватно бити против одлуке о премештању амбасаде - навео је Додик.

ДВОСТРУКИ ИДЕНТИТЕТ СУДИЈЕ

ДОДИК је открио да председник Суда БиХ Ранко Дебевец "има држављанство Шпаније и шпанско име и презиме које није пријавио у БиХ". Указао је да је под истрагама и био у сумњивим аранжманима са осуђиваним особама у ФБиХ и примао неке предмете као вид мита и корупције везано за судске пресуде.

- Тај човек одређује и даје сагласност кога ће обавештајна служба пратити и прислушкивати, вероватно условљен тим сазнањима - рекао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ban Kulin

10.09.2020. 02:02

Da se ne lažemo, da se pita isključivo samo sarajevska talibanija odavna bi od strane BiH Kosovo bilo priznato kao nezavisna država, jer je njima mržnja prema svemu što je srpsko srž njihovog nakaradnog poturičkog identiteta! I za kraj samo da podsetim, da askeri, janjičari, dahije i spahije nisu bili Turci, već genocidni muslimani iz Bosne: Aganlija, Kučuk Alija, Mula Jusuf, Mehmed aga Fočić, Mehmed beg Vidajić, Mehmed beg Kulenović, Hadži Mustaj beg Čavić, Sulejman paša Skopljak, Ali aga Rizvanbegović, Smail aga Čengić, Sinan paša i ostali teroristi nisu bili nikakvi Turci, već ovdašnji muslimani, uglavnom iz Bosne, svoj krvavi pir nad Srbima nastavili su i mnogo godina kasnije kao ustaško-muslimanske milicije, muslimanske žandarmerije i Handžar divizije, sve do Alijinih muĐahedina i njegove genocidne "Islamske deklaracije" iz 1970-e godine, da se ne zaboravi !!!