ТРАЖИ СЕДНИЦУ ПРЕДСЕДНИШВА: Додик упутио захтев за разматрање приступа БИХ "малом Шенгену"

С. М.

09. 09. 2020. у 11:31

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је захтев за одржавање ванредне седнице Председништва БиХ.

ТРАЖИ СЕДНИЦУ ПРЕДСЕДНИШВА: Додик упутио захтев за разматрање приступа БИХ малом Шенгену

Фото: Танјуг

На њеном дневном реду је Предлог Одлуке о приступању БиХ иницијативи "мали Шенген", речено је у кабинету српског члана Председништва БиХ.

Иницијатива "мали Шенген" подразумева пуну слободу кретања робе, људи, услуга и капитала, што је једна од основних вредности ЕУ.

-Земље које су приступиле овој иницијативи договориле су издавање заједничких радних дозвола и признавање квалификација и диплома, без додатних процедура, што би обезбедило могућност кретања радне снаге, што ће подићи доступност радне снаге, а тиме и атрактивност целог региона за стране инвеститоре - наводи се у захтеву српског члана Председништва БиХ.

Остале области сарадње односе се на размену студената, заједничке пројекте за истраживање и развој, увођење 24-часовног радног времена свих инспекцијских служби на границама, са акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, што ће скратити време чекања камиона с робом, јединствен "пакет" документације потребне за транзит робе, са акцентом на увођење система са што мање "папира", који би био у складу са стратегијом дигиталног развоја.

Сарадња у оквиру "малог Шенгена" односи се и на измене закона из области тржишта капитала, пореског и финансијског система у земљама које су приступиле иницијативи, с циљем стварања услова за несметан проток капитала, даље јачање прекограничне сарадње у области борбе против транснационалног криминала и тероризма, кроз сарадњу у области миграције и помоћи у ванредним ситуацијама и дефинисање сопствених правила у многим областима с циљем унапређења атрактивности земаља и сарадње.

На основу свега наведеног, Додик је нагласио да сматра да је од виталног интереса за све грађане БиХ приступање иницијативи "мали Шенген", те предлаже ту тачку дневног реда за ванредну седницу Председништва БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)