АЛЕН ШЕРАНИЋ: Важно утврдити порекло заразе вирусом корона у школама

С.М.

08. 09. 2020. у 15:33

МИНИСТАР здравља и социјалне заштите РС, Ален Шеранић, рекао је да су били очекивани први случајеви заразе вирусом корона у школама, те нагласио да је значајно да се епидемиолошки испита порикло заразе.

АЛЕН ШЕРАНИЋ: Важно утврдити порекло заразе вирусом корона у школама

Фото: Д. Поздеровић

- Од 5. марта смо имали случајеве заражене деце углавном у оквиру самих породица, тако да ово није неуобичајена појава. Значајно је да се епидемиолошки испита порекло заразе и да се види где је потенцијално место, да ли је реч о детету који долази из породичног жаришта или је на неки други начин било заражено како бисмо испратили све контакте тог детета-рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.


Када је реч о школама, додао је министар, оне су поступиле у складу са препорукама. Шеранић додаје да се планира унапређење личне заштите унутар самих школских установа.
Он је рекао да се прати стање у школама те је нагласио да ће Институт за заштиту здравља на крају септембра сачинити резиме свега што се дешавало у школама, те ће се видети у којем правцу треба деловати.

Шеранић је, упитан да прокоментарише проблем деце обољеле од вируса корона узраста једне, две или три године смештене у УКЦ РС, са којима родитељи не могу да бораве, рекао да је у разговору са руководством УКЦ затражио да размотре могућности да мајке деце до три године бораве ту са децом, те да се обезбеде адекватни протоколи.
Он је истакао да се у било којем јавном објекту морају поштовати епидемиолошке мере, па и у школама, додавши да је познато ко предлаже мере, ко их спроводи, те на који начин ће се спровођене мере контролисати.

Говорећи о очекивањима када је реч о руској вакцини против вируса корона, Шеранић је нагласио да национална тела, односно тела која су регулатори по питању лекова и медицинских средстава или самих пацијената, треба да дају адекватно одобрење за употребу.

- Оног тренутка када се било која вакцина појави и у Српској, односно када дође до саме БиХ, Агенција за лекове БиХ ће морати дати своје мишљење о томе како би се могла наћи на тржишту. Када вакцина дође до нас, руска или било којег другог произвођача, сходно сертификату квалитета и безбедности ће бити цењена и на тај начин ће се употребљавати код нас-рекао је Шеранић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)