ОПАСНИ ВИРУС СЕ ШИРИ: Корона ушла и у школе у РС, надлежни апелују - будите опрезни!

С.Мишљеновић

05. 09. 2020. у 06:35

ЈЕДНА ученица седмог разреда Основне школе "Иво Андрић" у Бањалуци и ученик Машинске школе Приједор позитивни су на вирус корона.

ОПАСНИ ВИРУС СЕ ШИРИ: Корона ушла и у школе у РС, надлежни апелују - будите опрезни!

Фото Д.Поздеровић

 Чим су сазнали за позитивне ђаке, из поменутих школа су одмах реаговали, па су они као и групе ученика са којима су били у контакту послани кући у изолацију од 14 дана.

Појављивање вируса корона у школама није изненађење, али из институција РС апелују на родитеље да се понашају одговорно и да не шаљу децу у школу ако неко од њих у кући има вирус.

Наталија Тривић, министарка просвете РС, каже за "Новости" да ради безбедности свих и у најбољем интересу очувања здравља у најширој заједници, моли све родитеље да не шаљу у школу децу уколико су они били у контакту са зараженом особом или уколико постоји и најмања сумња на заразу на ковид 19, било да је реч о деци или о самим родитељима.

- Исти позив се односи и на наставнике који имају симптоматичне тегобе. Такође, и у оним случајевима када ученици или родитељи чекају резултате тестирања на ковид 19, позивамо их на савесно поступање и да остану код куће и у случајевима када је њихово здравствено стање добро, све док не добију резултате тестирања - поручила је министарка Тривић.

Она каже да све ученике који имају одређене здравствене тегобе, а посебно симптоме акутне респираторне инфекције, као и њихове родитеље и наставнике, позивају да се и у овим случајевима опходе савесно, остану код куће, да се јаве надлежном лекару или педијатру и слушају њихове упуте, док све сумње на заразу не буду отклоњене, а с јасним циљем очувања сопственог и здравља свих других из непосредног окружења.

- За све је једнако важно да се придржавају свих превентивних мера и препорука Института за јавно здравство РС, као што су редовно одржавање хигијене руку, редовно мерење температуре, и обавезно пред полазак у школу, поштовање препорученог размака у контакту са другим особама, ношења заштитних маски, као и свих осталих препоручених мера - појаснила је министарка.

ПОЗИТИВНА И ПРОФЕСОРКА

ПРОФЕСОРКА из Политехничке школе у Бањалуци позитивна је на вирус корона, потврдила је Санела Праштало, директорка те школе.

- Професорка се налази у изолацији, настава се одвија несметано, и нико од ученика и осталих наших професора није позитиван на ковид 19 - казала је Праштало и истакла да заражена професорка од почетка школске године није присуствовала настави.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, каже да у сваком конкретном случају треба процењивати степен ризика, што значи да ли је дете и колико било у контакту са другима, да ли одељење или пола одељења мора ићи у изолацију.

- Значи, то није императивна норма. У овом случају у школи су проценили да треба, и поступили су у складу са процедуром и половина одељења је 14 дана у изолацији, школа је дезинфикована, и радимо даље - рекао је Радојичић.

Он је оценио да је школска година "почела сасвим добро, с обзиром на околности, иако су одељења подељена, а школски часови скраћени".

- Можемо рећи да смо прилично задовољни првом седмицом - рекао је Радојичић и додао да треба одређено време како би се све усталило и како би сви ушли у нови режим рада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)