САСТАНАК ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ САВЕТА МИНИСТРА БиХ: Предложено отварање граница за странце уз обавезан тест!

С.М.

02. 09. 2020. у 15:41

САСТАНАК ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ САВЕТА МИНИСТРА БиХ: Предложено отварање граница за странце уз обавезан тест!

Фото: Аваз

ЗОРАН Тегелтија, председавајући Савета министара БиХ, рекао је данас да је на састанку са премијерима ентитета Радованом Вишковићем и Фадилом Новалићем, договорено да се предложи да границе БиХ буду отворене за све друге стране државе које сад не могу ући у БиХ, али са негативним тестом на вирус корона не старијим од 48 сати.

-Владе ентитета ће ове одлуке потврдити на својим седницама, а након тога ће то учинити и Савет министара, казао је Тегелтија.

Истиче да су разговарали како помоћи привреду, те о "Електропреносу".

-Усагласили смо да ће Савет министара заједно са ентитетским владама припремити програм који ће садржавати нови институционални циклус и предлог за растерећење привреде у периоду од септембра 2020. до 2021. године а исто ћему учинити и за помоћ домаћој привреди, казао је Тегелтија након састанка са Радованом Вишковићем и Фадилом Новалићем данас у Сарајеву.

-Када су у питању разговори са међународним финансијским интитуцијама захвалили смо свима онима који су имали разумевања у доба пандемије. За сада је одлука да отворимо преговоре са ММФ и очекујемо да Мисија ММФ буде у октобру у БиХ и да ће нам након тога бити потребна два мјесеца да инплементирамо договор, казао је Тегелтија.

Рекао је да очекују завршетак разговора са Европском комисијом за макроекономску помоћ, с тим што ће тражити да макроекономска помоћ не буде за једну годину, него за пет, као што је и омогућено свим чланицама ЕУ.

Додао је да је договорено и формирање радних група које ће помоћи заштити домаће производње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)