ДОДИК ЧЕСТИТАО ШОЈГУУ: 175 година постојања Руског географског друштва

С. М.

18. 08. 2020. у 13:52

ДОДИК ЧЕСТИТАО ШОЈГУУ: 175 година постојања Руског географског друштва

Фото Д. Поздеровић

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је председнику Руског географског друштва Сергеју Шојгуу 175 година од оснивања Руског географског друштва.

Додик је нагласио да је Руско географско друштво једна од најугледнијих институција у Русији, која има прворазредни национални и међународни значај.

- Вама и многобројним угледним члановима овог друштва желим много успеха у даљем раду у овој изузетно значајној и еминентној сверуској организацији и једном од најстаријих научних географских друштава у свету, истакао је Додик.

Он је навео да су научне експедиције и истраживања чланова Руског географског друштва у значајној мери допринели бројним открићима у разним областима, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.

Руско географско друштво основано је по налогу цара Николаја Првог на данашњи дан 1845. године, а идеју за његово оснивање дао је адмирал Фјодор Петрович Литке, васпитач будућег првог предсједника Руског географског друштва великог кнеза Константина Николајевича.

Главни циљ ове организације био је да се окупе и помогну најбољи млади руски истраживачи да свеобухватно истраже домовину.

Председника Руског географског друштва је министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу, а Савјтом покровитеља председава председник Русије Владимир Путин. Руско географско друштво данас има око 30.000 чланова у Русији и иностранству, а угледни члан овог друштва је и прослављени свјетски и српски редитељ Емир Кустурица. Регионалне канцеларије доступне су у свих 85 субјеката Руске Федерације. Главне активности Руског географског друштва су експедиције и истраживање, образовање, култура, рад са младима. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)