УГОСТИТЕЉИМА ДВА МИНИМАЛЦА: Премијер Радован Вишковић најавио низ мера подршке угроженим делатностима

С. МИШЉЕНОВИЋ

12. 08. 2020. у 06:47

УГОСТИТЕЉИМА ДВА МИНИМАЛЦА: Премијер Радован Вишковић најавио низ мера подршке угроженим делатностима

фото Д. Поздеровић

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ће свадбени салони, дискотеке и ноћни клубови за јун и јул имати право на минималац, а Влада ће платити порезе и доприносе за раднике.

Вишковић је навео да ће бити пружена помоћ угоститељима, али и међународним превозницима који су због вируса корона имали пад прихода већи од 30 одсто, а нису отпуштали раднике.

- Хотелијери и међународни превозници су у овом тренутку најугроженији и њима желимо да изађемо у сусрет и погледу плаћања пореза - рекао је Вишковић.

Он је навео да не зна до када ће трајати проблем са вирусом корона, али је напоменуо да је од почетка пандемије, 15. марта, према званичним статистикама 10.429 радника остало без посла, те да је од тада 9.199 новозапослених, што су охрабрујући подаци.

Говорећи о Гарантном фонду са расположивих 238 милиона КМ за подршку привреди, Вишковић је нагласио да је реч о великој помоћи привреди Српске ради превазилажења проблема са вирусом корона, те да су у том смеру четири пословне банке за почетак понудиле своје услове за кредитна средства.

фото Влада РС

- Привредници подносе захтеве преко тих банака за повлачење средстава уз гаранцију Фонда. Каматна стопа у том смислу биће далеко повољнија са нашим гаранцијама него да сами траже одређени кредит, односно биће неких 10 до 15 одсто ниже него што су на тржишту. Очекујем да они којима је угрожена текућа ликвидност искористе ову прилику - рекао је Вишковић.

Видљиви резултати састанка

Вишковић је у уторак разговарао са представницима Уније удружења послодаваца РРС из области превоза путника и Удружењем Хорека о мерама подршке овим делатностима које трпе губитке у пословању услед пандемије. Премијер је најавио да ће Влада РС у наредних неколико дана креирати јавни позив са прецизно утврђеним критеријумима, да би се омогућило привредницима у угоститељству, туризму и превозу путника да се пријаве за подршку за јул, август и септембар ове године.

У периоду од 19. марта до 20. јула у угоститељству је регистровано 1.146 отказа или скоро десет отказа дневно!

Жељко Татић, председник Удружења радника у угоститељству и туризму у Републици Српској, каже за "Новости", да је иницијатива из Владе РС одлична, јер без помоћи било би тешко да људи задрже послове и да угоститељство и туризам опстану.

Према његовим речима, уколико би Влада РС уплатила минималац од 520 марака радницима у поменутим секторима, плус доприносе, то би била велика помоћ за послодавце.

- Има много проблема јер се смањио обим посла, а нажалост, имаћемо и још већи број отказа уколико остану на снази актуелне мере о раду угоститељских објеката. Свадбени салони не раде, а кафићи раде ограничено. Све се то одражава на промет истиче Татић.

Он каже да су многи послодавци у угоститељству и поред пада пословања ипак исплаћивали пуну плату радницима, али има и оних који су одмах смањили плате на износ минималца.

- Влада треба да пронађе решење да награди власнике који су исплаћивали пуне плате радницима и док објекти нису радили. Уколико се свима буде исплаћивао само минималац, онда људи који су испоштовали своје раднике неће бити награђени, већ иду у исти кош и са онима који су одмах смањили плате, а то је неправда - каже Татић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)