БОШЊАЧКО СТОП ИСТРАГАМА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ: Већ две године не усваја се стратегија за рад на најсложенијим предметима из рата у БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

10. 08. 2020. у 06:40

БОШЊАЧКО СТОП ИСТРАГАМА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ: Већ две године не усваја се стратегија за рад на најсложенијим предметима из рата у БиХ

Фото АВАЗ

ИСТИНА о злочинама над Србима у рату у БиХ још дуго ће остати у разним фиокама по правосудним институцијама БиХ, јер бошњачка политичка елита већ две године плански стопира усвајање Стратегије за рад на најсложенијим предметима ратних злочина у БиХ.

Овај документ који је заустављен у Сарајеву од стране бошњачких политичара, предвидео је и дисциплинску казну за тужиоце и друге носиоце правосудних функција због опструкције у завршавању тих предмета. Најмонструознији злочини над Србима, поготово у Сарајеву, у 132 места заточења Срба, где су мушкарци убијани а жене силоване, или масовни злочини над Србима у Подрињу, остају тако и даље без казне, а злочинци, пре свих Бошњаци, и даље на слободи.

Бошњаци су ставили "стоп" на усвајање Стратегије која би ступањем на снагу коначно донела процесуирање стотине предмета, где су Срби жртве ратних злочина, каже Милорад Којић, директор Републичког Центра за истраживање рата и ратних злочина РС.

ПРИСТУП МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

МЕЂУНАРОДНА заједница је подржала овај документ, али не кроз неки притисак према Сарајеву и Бошњацима да се исти усвоји, а како иначе поступају према Српској кад је некакав документ у питању а битан је Сарајеву. Ни високи представник у БиХ, Валентин Инцко, који заговара неку једнакост грађана у БиХ, није се прославио. Ниједном се није огласио и позвао бишњачке политичке елите да се усвоји стратегија управо у циљу задовољења правде, изјавио је Милорад Којић.

Он истиче да би се пресудама за злочине над Србима јасно показала и истина о рату у БиХ, а то је да нису само Бошњаци жртве, већ и Срби.

Којић истиче да је тренутно однос бошњачких политичара према овом документу такав да он нема наду да ће уопште бити усвојен.

УПОЗОРЕЊЕ Милорад Којић, Фото Д. Поздеровић

- У Стратегији приоритет у процесуирању имају злочини са највећим последицама, а управо су то злочини који су почињени над Србима. Очигледно је да Бошњаци не желе да се суочи са прошлости где су они учествовали у страшним злочинима и убијању Срба на простору БиХ. Управо из тог разлога и не желе да задовоље универзалну правду за сваку породицу жртава и оне који су преживеле ратне злочине - истиче Којић.

Како каже, опструкција од стране Бошњака и политичких елита из Сарајева траје већ две године.
- Имамо пуно право да кажемо да ако се стратегија не усвоји у наредних десетак месеци, овај документ ће бити само празно слово на папиру. Реално овај документ је дао оквир до 2023. године да се неке ствари заврше у БиХ и да се окончају предмети великих ратних злочина над Србима и другим народима - појашњава Којић.
Из Сарајева, додаје, долази јасна порука од Бошњака да не желе да се усвоји тај документ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Deda

10.08.2020. 09:24

Zar su bitni oni? Istrage treba da radimo mi a ne oni. Zašto bi muslimani optuživali sebe? Zašto bi Hrvati optuživali sebe? Njih treba da istražuju i optužuju javno i zakonski oni kojima je zločin činjen. Oni neka dokazuju naše a mi njihove. Napokon da tako saznamo i istine o svemu.

EvGenije

10.08.2020. 12:44

@Deda - Republika Srpska može istraživati zločine nad Srbima, ali Tužilaštvo BiH ima pravo, po odluci visokog predstavnika, da preuzme svaki od tih premeta i onda ga zaključa negde daleko od očiju. U tome je problem. Jedino Srbija tu može nešto uraditi, ali ne želi.