ЖРТВЕ БЕЗ ЗАШТИТЕ, НАПАДАЧИ БЕЗ КАЗНЕ: Сузбијање насиља у породици и даље је само мртво слово на папиру у РС

О. МАТАВУЉ

четвртак, 06. 08. 2020. у 07:52

ЖРТВЕ БЕЗ ЗАШТИТЕ, НАПАДАЧИ БЕЗ КАЗНЕ: Сузбијање насиља у породици и даље је само мртво слово на папиру у РС

Фото Depositphoto

ЈАВНОСТ у РС у последње време потресају приче о бруталним породичним насиљима у којима су жртве најчешће жене.

Ступци црне хронике испуњени су стравичним случајевима попут недавне смрти М. М. (33) из Александровца коју је, у налету љубоморе, невенчани супруг Бранислав Станивуковић (43) полио бензином и запалио пред њеном ћерком. Вест се није ни стишала, а на друштвеним мрежама су објављене потресне фотографије И. М. (44) из Прњавора коју је брутално претукао невенчани супруг Предраг М. (43), који је убрзо пуштен на слободу.

Оно што жртве боли више од физичког насиља је изостанак адекватне и праворемене реакције институција и правосудних органа, који насилнике "награђују" новчаним и условним пресудама.

БРУТАЛНО Недавно претучена жена у Прњавору, Фото приватна архива

Формално, институције Српске су кроз разне стратегије, кампање, измене закона посвећене сузбијању насиља у породици, али је у пракси то знатно другачије. Велики број случајева указује на изо-станак системског деловања, што, по правилу, долази до изражаја након језивих злочина, са тешким последицама. Тада на површину исплива да је починилац и раније био склон насиљу, али је благо или готово никако кажњаван. Обично би били враћени у породичну заједницу, где би наставили с малтретирањем жртве. Заштитне мере, иако постоје, ретко се изричу, а још ређе насилници завршавају у притвору.

На то указује и информација о имплементацији Стратегије за сузбијање насиља у породици у РС од 2014. до 2019. из које се види да је суштинска заштита жртава само мртво слово на папиру.

НАСИЉЕ У БРАЧНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

У ПРОШЛОЈ години евидентирано је 1.223 починилаца насиља у породици, од чега су 1.082 (89 одсто) мушкарци и 141 (11 одсто) жена. Починиоци су најчешће старости од 31 до 50 година (49 одсто), и од 51 до 64. Насиље се најчешће дешавало у брачној заједници, а од 1.438 жртава евидентираних у 2019. 153 су деца.

Наиме, у том периоду евидентирано је 6.713 пријава насиља у породици над 8.096 жртава. Регистровано је 6.817 починилаца, од чега су само 432 ухапшена (6,3 одсто), док их је свега 139 предато тужилаштвима. Спроведено је 106 хитних мера заштите, као што су привремено удаљење починиоца из стана и куће или забрана приближавања жртви... У 2019. статистика је још гора па је од 1.223 починиоца насиља у породици, ухапшено њих 39 (3,2 одсто), док је тужилаштву спроведено свега 13 починилаца.

- Посебно је приметан недовољан број спроведених хитних мера заштите у односу на укупан број пријава насиља у породици. Подаци потврђују да се жртве за помоћ највише обраћају полицији и центрима за социјални рад. Након пријаве вишеструко опада број процесуираних случајева пред правосудним органима - наводи се у информацији која се недавно нашла пред посланицима НС РС.
Појашњава се да је забрињавајуће и то што је СОС линија за помоћ жртвама насиља у породици примила 21.310 позива, што је знатно више од броја пријављених случајева.
- То потврђује постојање тзв. сивог броја случајева насиља у породици, односно да много већи број особа трпи насиље - наводи се у Стратегији.
Указано је и да подаци о санкцијама против починилаца говоре да се оне изричу у малом броју случајева и да се најчешће ради о новчаним и условним казнама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)