УГОСТИТЕЉИ НА КОЛЕНИМА! Пљуште откази радницима у кафићима, ресторанима и хотелима широм РС

С. МИШЉЕНОВИЋ

уторак, 04. 08. 2020. у 07:46

УГОСТИТЕЉИ НА КОЛЕНИМА! Пљуште откази радницима у кафићима, ресторанима и хотелима широм РС

Грађани у кафићима / Фото Д. Поздеровић

ПРЕМА званичним подацима Завода за запошљавање, од 19. марта до 20. јула у угоститељству је у поменутом периоду регистровано 1.146 отказа или скоро 10 отказа дневно!

Укупан број људи који су остали без посла од марта до јула ове године у РС је 9.028. Ипак, како тврде у Удружењу радника у угоститељству и туризму РС, број људи који су добили отказ у овој бранши за време епидемије корона вируса је много већи. Али оно што брине чланове поменутог удружења је да, како стоје ствари на терену, постоје све предиспозиције да се значајно повећа број отказа до краја године.

Према речима чланова поменутог удружења, многе одлуке у борби са вирусом корона у РС ишле су директно на штету угоститеља, а није се довољно урадило како би се ствари поправиле. Многи угоститељи су, како поручују из поменутог удружења, остављени на цедилу, без праве помоћи државе, а резултат је више од хиљаду отказа.

Жељко Татић, председник Удружења радника у угоститељству и туризму у РС, каже да ће се број отказа у угоститељству утростручити до краја године ако остану актуелне мере у борби са вирусом корона.

Према његовим речима, ова грана привреде налази у веома неповољном положају у односу на друге због лоших одлука институција у борби са вирусом корона.

Конобари раде у баштама / Фото Д. Поздеровић

- Кризни штабови у својим обраћањима упорно форсирају причу да се вирус корона највише шири код угоститеља и да смо ми највећи кривци за ширење вируса међу грађанима у РС. Ово није тачно. Кроз тржне центре, који су затвореног облика, пролазе и у њима бораве на стотине и хиљаде грађана, па они раде нормално, а угоститељима су прописане мере да је боље да не раде него што уопште раде - истиче Татић.

Двоструки аршини мера

ТАКОЂЕ, угоститељи тврде да су на терену двоструки аршини код примене мера у борби са вирусом корона.

- Многи политичари организују велика окупљања, чак и без маски, и то се толерише. Спремају се и избори. Са друге стране, упорно се криткују угоститељи и конобари ако случајно нису ставили маску - истиче Татић.

Он каже да се под хитно мора дозволити већи број људи у затвореним просторима код угоститељских објеката и да се отворе свадбени салони и ноћни клубови, јер свака друга одлука ће водити до масовних отказа у угоститељству и затварању објеката, а ову негативну појаву ће осетити и буџет РС.

- Када не раде свадбени салони, кафићи или ресторани и хотели нема потрошње нити пића ни хране и свега осталог што иде уз угоститељство. На крају нема ни нових радних места. Сви су на губитку ако ми не радимо. Ево сад већ имамо на хиљаде отказа у угоститељству и то је званична цифра. То су хиљаде доприноса који се не уплаћују у буџет. Власт се мора запитати куда иде наша бранша и да ли су донете добре одлуке. На терену, угоститељи имају огромне губитке и они ће бити још већи на јесен када се баште затворе - истиче Татић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Paor

05.08.2020. 16:02

Na 1 dinar zaradi jos 5 dinara, radnike ne prijavljuje, dobavljacima kasni sa placanjem i mislio je da tako moze doveka?! O bahatom ponasanju i paranju oblaka nosem da i ne pricamo! Svaka cast retkim izuzecima!