НЕОБИЧАН МУЗЕЈ У СРПЦУ: Душан и природа обликовали заједно, изложено око 250 експоната

О. НИКИЧЕВИЋ

03. 08. 2020. у 15:30

ПОЗНАТИ мајстор за израду скулптура од дрвета, 76-годишњи Српчанин Душан Лепир, годинама по шумама и обалама Саве и Врбаса прикупља делове дрвета којима је природа дала облике живих бића.

НЕОБИЧАН МУЗЕЈ У СРПЦУ: Душан и природа обликовали заједно, изложено око 250 експоната

Фото О.Н.

Такве фигуре би мало дорадио, лакирао и заштитио од пропадања. Потом је од корена, стабла или дебљих грана јасена, платана, храста и другог дрвећа, клесао ликове животиња у природној величини, као што су орао, медвед, шакал, и друге звери, а стварао је и скулптуре људи међу којима се посебно истиче фигура ловца са његовим ликом у природној величини, са пуном опремом - од чизама, ловачког прслука, качкета, до карабина.

- Скулптурама ликова од дрвета недавно сам придодао и једну већу фигуру Новака Ђоковића са карактеристичном позом и рекетом у левој руци, стиснутом десном шаком, забаченом главом и отвореним устима из којих као да излази победнички крик да га цео свет чује - каже Душан.

Преко 500 експоната од дрвета чува у властитој галерији под називом "Шан-пир", чији је назив настао када је из свог имена и презимена одбио прва два слова.

У ПЛАНУ ЗБИРКА РЕБУСА

ДУШАН је добар део радног века провео као наставник математике и физике. У пензију је отишао у 50. години, воли природу и живи свет, али у слободном времену пише песме за своју душу.

- Ипак, највише волим ребусе које стварам читајући народне пословице и изреке. Имам тачно 507 урађених ребуса на ову тему и велику жељу да то објавим - каже Душан, па позива заинтересоване енигматичаре да му помогну у припреми за објаву збирке ребуса са његовим именом.

У две просторије у поткровљу породичне куће налази се "Ловчев музеј".

- Назив музеја неке чуди, али ја мислим да је логичан јер је дело једног ловца а не више њих. У њему сам изложио преко 250 експоната, почев од рогова два јелена и 29 срндаћа, које сам одстрелио у акцијама ЛУ "Срна", чији сам члан 43 године и о сваком изласку на ловиште водим дневник - додаје Лепир.

СРЕМАН Поклон за најбољег тенисера света, Фото О.Н.

Ту су и кљове дивље свиње, наоружање и ловачка опрема, бројне дипломе и захвалнице, од ловачког, планинарског и бициклистичког друштва, и признања за три учешћа заредом на маршу "Стазама егзодуса" на Возућу, дужине 22 километра, где је међу неколико стотина учесника био најстарији на пешачкој стази.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)