ПОСЛАНИЦИ РС ПОДРЖАЛИ ДОДИКА: Одлуке ПБиХ штетне по интересе Српске

О. МАТАВУЉ

30. 07. 2020. у 07:52 >> 02:55

ПОСЛАНИЦИ РС ПОДРЖАЛИ ДОДИКА: Одлуке ПБиХ штетне по интересе Српске

Фото СРНА

НАРОДНА скупштинa Републике Српске подржала je српског члана ПБиХ Милорада Додика и три одлуке које је Председништво усвојило без консензуса прогласило веома штетним по виталне интересе Српске.

Посланици су Додика подржали двотрећинском већином. Од 70 присутних посланика, за одлуке о потврђивању изјава српског члана ПБиХ гласала су 62 посланика, три су била против, а суздржаних није било. Реч је о Одлуци о одобравању закључивања Меморандума између Министарства безбедности БиХ и америчког Министарства унутрашње безбедности о сарадњи у вези са употребом путничких информација; Одлуци о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у програму за међународно оцењивање ученика (ПИСА) у 2021. години, као о Уговору о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености (ПИРЛС) у наредној години.

Фото НС РС

Све три одлуке Председништво БиХ је усвојило на 14. седници 22. јула ове године прегласавањем српског члана. Будући да је Додик добио двотрећинску већину скупштине, оспораване одлуке, према Уставу, неће имати учинка.

Скупштина је усвојила и пет закључака које је предложила скупштинска већина, односно Клубови посланика СНСД, ДНС, СП, ДЕМОС, НДП, Уједињене Српске СПС и групе Независних посланика у вези са изјашњењем о изјавама српског члана Председништва БиХ. Међутим, за закључке су била 54 посланика.
У закључцима се, између осталог, наводи да Народна скупштина подржава закључивање споразума о размени података АПИ (унапред достављених информација о путницима) и евиденције ПНР података (евиденција о именима путника), али искључиво у складу са позитивним правним прописима БиХ.

НЕ СУПРОТСТАВЉАМО СЕ АМЕРИЦИ

МИЛОРАД Додик је рекао да се у сва три случаја ради о покушају скрнављења права РС и њених институција, напомињући да је образовање искључива надлежност ентитета.

- Не можемо прихватити споразум са САД, јер у њега није укључена Полиција РС. Не супротстављамо се САД, али све што је мимо Устава и надлежности наших институција не може бити прихваћено, таман да на другој страни имамо САД и све друге земље света - рекао је Додик.

Парламент подржава и учешће образовних система у ПИРЛС, уз напомену да уговор за 2021. не одражава уставну структуру БиХ нити уставне и законске надлежности Српске. Због тога је додат трећи закључак којим се задужује Влада Српске да предузме потребне активности да би РС самостално учествовала у Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС.

Слична је ситуација и са ПИСА, па се петим закључком задужује српски члан ПБиХ да покрене нову иницијативу и преговоре за закључивање Споразума о учешћу БиХ у ПИСА програму, уз обавезно поштовање мишљења и ставова надлежних органа Српске. За учествовање Српске у ПИСА тестирању 2024. потребно је предузети потребне радње да би Српска самостално учествовала у том програму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)