ПОДНЕТЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ВЛАСНИКА ШЉУНКАРА: Газдама милиони, а грађанима поплаве

Љ. ЂУРИЋ

28. 07. 2020. у 15:19

ИНФОРМАЦИЈА из добојске полицијске управе да су поднели кривичне пријаве против власника двеју шљункара из Добоја због утаје 3,3 милиона марака буџетског новца само је врх леденог брега када су малверзације са коришћењем минерала из река у питању.

ПОДНЕТЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ВЛАСНИКА ШЉУНКАРА: Газдама милиони, а грађанима поплаве

Фото Љ.Ђ.

Доњи ток реке Босне од Добоја до уливања у реку Саву код Шамца је посебно на мети власника шљункара, који добијају административна одобрења или концесију са задатком да очисте реку до муља, али се све њихове активности своде на привредне, односно на експлоатацију шљунка.

Последице тога су поплаве и материјална штета за грађане, какве су биле у мају 2014. године, када су Добој и Шамац били готово у потпуности под водом, а велике штете су претрпели и Вукосавље и Модрича.

Оно што је још поразније је да је у тим поплавама само у Добоју било 10 жртава, а по двоје у Модричи и Шамцу.

ПОКРЕНУТА И УЛИЧНА КАМПАЊА

ГРУПА грађана је у Добоју средином месеца одржала уличну акцију с циљем скретања пажње јавности на проблем нелегалне експлоатације шљунка.

- Одговоре које смо на наше упите добили од ЈУ "Воде РС" и надлежних министарстава шта су предузели ради уређења експлоатације минерала из корита река указују да нису донети тражени акциони планови за унапређење стања. ОЈТ у Добоју је дало уопштене податке о процесуиранима по пријава грађана или инспекције и тражићемо прецизније податке - каже члан Групе Момир Дејановић.

Грађани потписују петицију, Фото Љ.Ђ.

Углавном, шљункари се не придржавају одредаба уговора са ЈП "Воде Српске" о вађењу прецизираних количина, минерал ваде изван одређених подручја и већином на пољопривредном земљишту. Такође, пријављују знатно мање количине извађеног шљунка и тиме избегавају плаћање ионако симболичне накнаде по тони извађеног минерала.

По подацима МУП РС шљункари су прибавили противправну корист 8,5 милиона за пола протекле године, али не негирају да се ради о вишеструко већој штети. Комотан рад инспекције иде наруку шљункарима и доприносе њиховом богаћењу, али није редак случај да у том њиховом раду имају и властите користи.

- Инспекције излазе углавном по пријави конкуренције других шљункара, гледају кроз прсте власницима и једноставно се не мешају у свој посао - каже Јадранко Петковић из Добоја, који се са групом својих истомишљеника укључио у неформалну групу која се бори против нелегалне експлоатације шљунка.

Петковић каже да су му мотиви у овој борби то што му је домаћинство пре шест година поплављено у потпуности и што сматра да власти не чине ни изблиза довољно да се спречи нелегална активност у тој области.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)