ВИШКОВИЋ ПОРУЧИО: 13,6 милиона км за више од 18.000 радника

С.М.

уторак, 14. 07. 2020. у 18:45

ВИШКОВИЋ ПОРУЧИО: 13,6 милиона км за више од 18.000 радника

Фото: Д. Поздеровић

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће Влада издвојити 13,6 милиона КМ за 2.865 пословних субјеката и више од 18.000 радника који су индиректно трпели штету од пандемије вируса корона.

Вишковић је након седнице Управног одбора Компензационог фонда РС у Бањалуци рекао да мерама Штаба за ванредне ситуације није био забрањен рад овим субјектима, али да су они претрпели штету.

Он је навео да је на овом плану направљена већина решења, те да ће средства од данас бити у фази исплаћивања.

- Привредни субјекти могу очекивати да ће исплата ових средстава кренути од данас и да ће то бити ускоро завршено. Ово је помоћ привреди, а наша је жеља да сачувамо радна места, нагласио је Вишковић.

Он је додао да ће помоћ бити уплаћивана и за друге привредне субјекте, уз напомену да су ресурси Владе за време ванредне ситуације и за комуникацију увијек на располагању грађанима.

Вишковић је рекао да је Влада Српске дала помоћ за све раднике из фирми из Федерације БиХ који послују у Српској.

- Апелујем да Пореска управа ФБиХ и федерална Влада то испоштују онако како смо ми урадили, истакао је Вишковић.

Он је рекао да је раније договорено да на сједнице Управног одбора Компензационог фонда буду позивани представници радника, али за сада без права одлучивања. Премијер је навео да још није дефинисано да руководиоци јавних предузећа који имају ресторане користе домаће намирнице.

- Али било би коректно да све наше институције од републичког интереса, које имају ресторане, буду обавезне да користе те намирнице од наших људи, рекао је Вишковић и додао да ће на томе инсистирати уз обезбеђивање потребних финансијских средстава на том плану.

Он је нагласио да ће Влада, ако буде требало, суфинансирати откуп тржишних вишкова домаћих произвођача.

- Ценимо да је то помоћ нашим грађанима, рекао је Вишковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)