СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА И СТАРИ ОБИЧАЈИ: Лиле осветљавале Чајниче

Новости онлајн/Р. Миловић

понедељак, 13. 07. 2020. у 09:39

СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА И СТАРИ ОБИЧАЈИ: Лиле осветљавале Чајниче

Фото: Р. Миловић

У ГОРЊЕДРИНСКОЈ регији, у којој се наслази шест општина Старе Херцеговине, обичај паљење „Петровданских лила“ у предвечерје 12. јула, одржао се само у Чајничу.

Занимљиво је да то никада не раде Руђани, којима је „Петровдан“ и дан општине и крсна слава цркве „Св. апостола Петра и Павла“. На „лиле“ уочи „Петровдана“ заборавили су у Вишеграду, Рогатици, Фочи и Калиновику.

- Ми на Камену( 1.000 мнв), селу изнад Чајнича, где има 40 кућа и доста мале деце, и овог Петровдана смо традиционално ходали селом од куће до куће, са упаљеним "лилама". Чинимо то уз песму и свирку, а за то будемо „награђени“ од домаћина, који се за ову прилику посебно спремају. Делује као сеоска слава, а „лиле“ се носе да се не угаси стари обичај веровања да „година буде родна, а стока плодна“ – каже за „Новости“ Млађо Јањић са Камена.

Лиле су прављене од  брезове коре, али и конзерви, у које се ставља пилотина и смола. У предвечерје Петровдана село Камен су осветљавали „лилама“ деца Марко Танасковић, Валерије  Живковић, Немања, Михајло и Павле Перендија, Тања, Рада и Никола Јањић.

Пред кућама где су певали „поде“ за срећу и благостање села, богато су награђивани  слаткишима и воћем.

На крају села, чашпћавали су се, уз догоревање „лила“и њихови родитељи, баке и дедови, баш као и вековима у назад.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)