ПРИТИСЦИ ЗБОГ ВОДЕ: Бошњацима у Которском код Добоја и даље сметају комшије Срби

Љ. ЂУРИЋ

понедељак, 13. 07. 2020. у 07:39

ПРИТИСЦИ ЗБОГ ВОДЕ: Бошњацима у Которском код Добоја и даље сметају комшије Срби

Љ. Ђ.

ДВЕ деценије Бошњаци из Которског осмишљеним притисцима покушавају да одврате од останка у том насељу српске прогнанике из Возуће и са Озрена, који су у њиховом комшилуку саградили своје домове, на земљи добијеној од Града.

Сада су се поново узбунили због могућности да њихове комишије добију дуго ишчекивани водовод.

У бошњачком Удружењу грађана "Которско" оштро су реаговали на те информације, тврдњама да се у тој месној заједници ништа неће дешавати без њиховог питања.
- Последњих дана на нашу адресу стижу притужбе на радове на плацевима и припрему за прикључење на наш водовод. Безброј пута до сада смо петицијама изразили оштро негодовање да се Србима прикључи вода с нашег водовода, јер не постоји одлука Збора грађана о његовом проширењу - реаговање је УГ "Которско".
На тај начин Бошњаци су поново ставили до знања да прогнани Срби нису добродошли у њихов комшилук. Разлог томе је што земљиште ЗЗ "Боснакоп", које је Град дао за 125 плацева за Србе, сматрају својом имовином, одузетом 1964. године.
Због тога су опструисали сваку активност коју су Град или Срби у Которском предузимали да обезбеде пристојан живот, након што су протерани са својих огњишта.

Љ. Ђ.

Радови узнемирили Бошњаке


Противили су се и градњи цркве у српском делу Которског и успели у томе, као и градњи канализације и постављању прикључка за телефон. Да им се, ипак, дозволи да се прикључе на водовод, пре неколико година Бошњаци су скоро па пристали, када су им Хрвати у суседном Јоховцу отказали коришћење фудбалског стадиона. Град им је понудио помоћ у изградњи игралишта у Которском, а да заузврат Србима допусте прикључење на локални водовод.
Али опет је прорадио инат код радикалнијих Бошњака, који су имали јачи утицај у Савету МЗ.
- Не морају нам дати земљиште "Боснакопа" за градњу игралишта, нити помоћи финансијски изградњу, али воду Србима нећемо дати - био је став већине у тој МЗ.
Када су им из градске управе понудили да саграде и свлачионице уз стадион и Дом културе, које би користили и Срби, Бошњаци су и тај предлог одбили.
РАДОВИ НА МРЕЖИ
НАКОН нових протеста Бошњака због спекулација о томе да ће комшије Срби бити прикључене на њихов водовод, у Градској управи нису могли да потврде те тврдње.
- Оно што се тренутно ради у Которском јесте реконструкција електромреже - информације су из Градске управе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)