СЕЋАЊЕ НА СРБЕ - СРЕБРЕНИЧКЕ ЖРТВЕ: Парастос у селима Сасе, Залазје, Биљача и Загони

В. Н.

12. 07. 2020. у 19:19

СЕЋАЊЕ НА СРБЕ - СРЕБРЕНИЧКЕ ЖРТВЕ: Парастос у селима Сасе, Залазје, Биљача и Загони

Tanjug

ДВАДЕСЕТ осам година од злочина над 69 српских цивила и војника на Петровдан 1992. године, у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони, обележено у недељу код споменика и костурнице у селу Залужје.

Тим поводом служен је парастос и положено цвеће, али уз поштовање епидемиолошких мера. Парастос је служен и жртвама из овог села које су убиле усташе на други дан Тројчиндана 1943. године.

Тог трагичног Петровдана, осим 69 погинулих, нестала су 22 Србина. Десет тела случајно је пронађено и ексхумирано 10. јуна 2011. из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења тела настрадалих Бошњака. Посмртни остаци настрадалих су после више од једне године идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012, док су два тела ексхумирана, идентификована и сахрањена раније.

Десет несталих још није пронађено, и њима се губи траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

У Сребреници је служена света литургија у Цркви Покрова Пресвете Богородице, а чланови породица погинулих, родбина, комшије и саборци посетили су места страдања, положили цвеће код спомен-обележја и запалили свеће.

Српски члан Председништва БиХ изјавио је у недељу у Теслићу да је Сребреница место у коме се не може фаворизовати једна истина, већ се она мора градити на чињеницама, а не на спекулацијама. Говорећи о намери да се, како је истакао, наметне закон о забрани негирања геноцида, Додик је рекао да то показује да је у питању "сумњива истина, а да истина мора да буде егзактна и прихваћена од свих".

СТРАДАЛНИЦИ

- Ми говоримо и јесте тачно да је у Сребреници почињен озбиљан злочин и да су озбиљно страдали Бошњаци, али није оно што они причају - рекао је у недељу Додик, указујући да су на подручју Сребренице страдали и Срби, али и припадници других народа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Miro Markovic

12.07.2020. 19:42

Православни Срби, муслимани, који себе сада називају "Бошњацима" и римо-католици, који сада себе назтивају Курватима, су сви исти нород, којег су стране силе завадиле и раздвојиле по верским линијама. Веру су створили људи, који данас верују и једно а сутра ће да промене у друго. Али Бог је створио ДНК, које нико не може да промени. А ДНК каже да су Срби, Курвати и Бошњаци један те исти народ - србски. Волели ви то или не, ово је истина. Нека је свим жртвама вечна слава и хвала.

Odoh zauvek u Nedođiju

13.07.2020. 09:20

@Kiza008 - U Sloveniji isto *strucnjaci*izjednačuju smrt ustaša iz Blajburga sa zrtvama Srebrenice,prikazujuci ih kao totalne nevine žrtve,pri tom jasno izbegavajuci detalje koji čine suštinu tih dogadjaja, izbegavajuci pomenuti ni u jednom trenutku,stradanje srpskog naroda.Katolicki nacionalisti i muslimanski profašisti marljivo rade na reviziji I prikrivanju.Prvo zaglupe javno mnjenje I onda sipaju šta požele ,naravno sve uz prizvuk I crkvenu"neutralnost"

Drago Vasiljević

13.07.2020. 09:12

Naš Narod je najbolji na svetu. Svi Jugosloveni, svi smo isti. Samo nas partije i Vera Deli? Ja znam da je Vera isto kao kada neko navija za Dinamo a neko za Crvenu Zvezdu. Možeš najvijat za koga hoše ove nedelje a iduće opet možeš za koga hoćeš? Organizovani navijači su naj opasniji??? Oni nas dele za koga da navijamo?