У Српској раст броја оболелих последњих седам дана: Корона напада и млађу популацију

С. МИШЉЕНОВИЋ - Д. ЦУРАЋ

07. 07. 2020. у 07:52

У Српској раст броја оболелих последњих седам дана: Корона напада и млађу популацију

Фото: Новости архива

СИТУАЦИЈА у Републици Српској са вирусом корона се погоршала у последњих седам дана јер грађани не поштују мере заштите. Уколико се настави раст броја и оболелих и умрлих, могуће је увођење нових мера, враћање старих или чак пооштравање постојећих. Само у последња два дана у Српској је умрло пет особа од вируса корона, а број умрлих сада износи 131. Међу умрлима је и 41-годишња особа!

- Ако епидемиолошка ситуација буде била још лошија, Институт ће предложити пооштравање мера. Све зависи од тога како ће се епидемиолошка ситуација развијати, она је "жив организам", мења се. Сав акценат је на локалним заједницама. Оне могу без проблема увести оштрије мере него што је то прописао штаб на нивоу РС или могу да уведу нове мере - изјавио је Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство РС.

АНАЛИЗЕ У ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

БРАНИСЛАВ Зељковић каже и да су се из Института обратили свим епидемиолозима у РС да ураде детаљнију анализу у локалним заједницама и да се види шта су били критични моменти, те највећи ризик у наредном периоду, као и шта би требало од мера појачати.

Из Института поручују да је тренутно највише видљив пораст броја заражених међу млађом популацијом али и радно способним стновништвом, и то око 57 одсто. Али и наводе да је 90 одсто новозаражених са блажом клиничком сликом, а мање од пет процената је са средње тешком или тешком клиничком сликом.

- И поред свих наших апела, дошло је до погоршања у одређеним локалним заједницама због непоштовања мера, дистанце и ношења маски као и непридржавања правила код окупљања. Маска у затвореном простору је приоритет, као и лична хигијена, дезинфекција и физичка дистанца - поручио је Зељковић и додао да грађани морају држати дистанцу приликом окупљања биле то сахране, свадбе или крштења.

Он је навео да су у априлу и марту биле много рестриктивније мере и боља дисциплина, а сада се уз блаже мере је много лошија дисциплина грађана.

- Један асиптоматски случај је довољан да зарази целу групу - казао је Зељковић.

Он је поручио да Институт тренутно има довољно тестова и да се они континуирано набављају.

- Тестирање није смањено, имамо више него довољно узорака на дневном нивоу - додао је он.

Што се тиче карантина, истакао је да у овом тренутку нема потребе за њиховим поновним отварањем.

- Међутим, то се мења на дневном нивоу - казао је Зељковић.

Иначе, у Требињу је јуче извршена примопредаја 10 респиратора за здравствене установе у Српској које је донирала Електропривреда РС, а којој је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Генерални директор ЕП РС Лука Петровић рекао је да је то предузеће за набавку респиратора издвојило 461.000 КМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)