СРБИЈА И СРПСКА ЈЕДНА ПОРОДИЦА: У Бањалуци одржан састанак Председника РС и министарке Милице Ђурђевић Стаменковски

С. МИШЉЕНОВИЋ

17. 06. 2024. у 20:00

НАШ је циљ да породица постане примарни национални интерес и да су Србија и Република Српска једна породица.

СРБИЈА И СРПСКА ЈЕДНА ПОРОДИЦА: У Бањалуци одржан састанак Председника РС и министарке Милице Ђурђевић Стаменковски

Сатнак Додик и Милица Ђурђевић Стаменовски фото БЗдриња

Ово је поручено у Бањалуци након састанка Милорад Додика, председник РС, и министарке за бригу о породици и демографију Србије Милице Ђурђевић Стаменковски.

- Срби су суочени са демографским проблемима, ми желимо да видимо како реаговати на свест људи, да остану и да живе на овим просторима - рекао је Додик.

Председник Републике Српске изјавио да је Српска веома захвална Србији на пажњи коју пружа, те да је опредељена да заједно решавају важна национална питања.

- Захвални смо и задовољни предлозима које добијамо са те стране - рекао је Додик.

Он је навео да је са Ђурђевић Стаменковски разговарао о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је усвојена на Свесрпском сабору.

- Наставићемо да изучавамо и препознамо оно што је интерес и РС и Србије, пре свега српског и осталих народа да бисмо могли да креирамо наше најбоље активности које бисмо спроводили на терену - нагласио је Додик.

Нико не укида 9. јануар!

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске поручио је да нико није и неће укинути 9. јануар као Дан Републике, а да опозиција у Српској само покушава да направи проблем од нечега што је веома јасно.

- Нико 9. јануар као Дан Републике није довео у питање. Али, они желе да направе неки спин - рекао је Додик.

Министарка је изјавила да ће сарадња бити базирана на популационој политици, демографији, међугенерацијској сарадњи и промоцији породице и породичних вредности. Навела је да је ово само први корак у сарадњи и додала да ће министарство на чијем је челу наредне буџетске године обезбедити више средстава за финансирање значајних пројеката у локалним закејницама у целој Српској.

- Желимо да породица постане примарни национални интерес, да пошаљемо поруку да су Србија и Српска једна породица. Декларација две владе која је потписана први пут је отворила ново поглавље наше сарадње у жељи да нас има и да нас буде са обе стране Дрине - истакла је Ђурђевић Стаменковски.

Додала је да је на Свесрпском сабору одлучено да прве екскурзије из Српске буду упућиване ка Србији, а из Србије у Српску.

- Желимо да једни друге упознамо, да градимо мостове сарадње и пријатељства, заједнички културни и вредносни простор, да стварамо амбијент да смо један народ који има право да буде свој на своме - рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Говорећи о 10 милиона динара, односно око 85.500 евра, које ће министарство на чијем је челу донирати за пројекте у три локалне заједнице у Српској, она је појаснила да ће ресорно министарство Српске расписати јавни конкурс, обавестити их о пријављенима и пројектима.

- Министарство породице, омладине и спорта Српске ће формирати комисију и на њима је да утврде које ће то локалне заједнице бити, обавестити нас о својој одлуци, а ми ћемо планирана средства издвојити - рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Хитно се сели 11 српских суперлигашких клубова, ево и зашто!