ТРЕБИЊСКИ ТРГОВАЧКИ ЦЕНТРИ ПУНИ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА: Поврат ПДВ-а пуни маркете у БиХ

Д.Цураћ

21. 05. 2024. у 05:00

ТРЕБИЊСКИ трговачки центри препуни су држављанима Хрватске и Црне Горе, поготово викендом, а иако се цене основних животних намирница не разликују много са ценама у тим земљама, поврат ПДВ-а пуни маркете на југу Републике Српске.

ТРЕБИЊСКИ ТРГОВАЧКИ ЦЕНТРИ ПУНИ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА: Поврат ПДВ-а пуни маркете у БиХ

Д. Цураћ

У прва четири месеца у БиХ ове године одобрен је поврат ПДВ-а у износу од 3,9 милиона КМ, односно око 600.000 марака више у односу на исти период лани, а према подацима Управе за индиректно опорезивање (УиО) БиХ, страни држављани који су затражили поврат ПДВ-а од јануара до краја априла ове године купили су у БиХ робу вредну 27,1 милион КМ. То је више од четири милиона марака више него у истом периоду прошле године када су странци купили робе за 23 милиона КМ.

- Погранична места у целој БиХ бележе раст захваљујући купцима из Србије, Црне Горе и Хрватске. Ми смо скоро дошли на ниво из 2019. године, која је била рекордна по том питању. Држављани Црне Горе купују практично све, док становници Хрватске најчешће купују одећу и обућу - рекли су нам у једном од трговачких центара у Требињу.

Слични су и подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ, у којој наводе да се најчешће ради о роби широке потрошње, односно основним животним намирницама, стварима за домаћинство и текстилним производима које купују у БиХ и износе ван царинског подручја, а за то имају право да затраже поврат ПДВ-а.

Изузети уље, алкохол и дуван

ПРАВО на поврат ПДВ-а имају сва физичка лица која немају пребивалиште у БиХ, а на добра која купе у БиХ и ту исту робу изнесу у пртљагу изван царинског подручја земље. Право на поврат ПДВ-а не односи се на минерална уља, алкохол и алкохолна пића, и прерађевине од дувана.

Међутим, у удружењима која се баве заштитом потрошача сматрају да је до раста дошло у већој мери због повећања цена, те да још увек страни држављани не долазе у набавку у БиХ како су то чинили пре пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (0)

НОВА СИТУАЦИЈА НА ЕУРО 2024: Душан Тадић није био на тренингу Србије дан после меча са Енглеском, ево и зашто