(ИСПРАВКА) Босна и Херцеговина није "државна заједница састављена у Дејтону"

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 11. 2023. у 07:15

У УТОРАК, 21. новембра, навршава се 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан трогодишњи грађански рат у БиХ и успостављен нови уставноправни поредак БиХ.

(ИСПРАВКА) Босна и Херцеговина није државна заједница састављена у Дејтону

Доношење Дејтонског споразума, Фото РТРС

Дан потписивања тог споразума је у РС је нерадни дан, док Федерација не обележава овај датум.

Лидер Народне партије Српске Дарко Бањац каже да Српска остаје посвећена очувању и заштити слова Дејтонског мировног споразума као међународног уговора преточеног и у Устав БиХ.

- То многима смета. Део великих западних сила које су га потписале не поштује тај уговор. Али, ми смо на то навикли и боримо се и борићемо се за очување наших права - рекао је Бањац поводом 28 година од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Председник Борачке организације РС Радан Остојић сматра да БиХ има шансе да опстане једино на принципима изворног Дејтонског мировног споразума јер било какав покушај другачијег уређења води Републику Српску у самосталност.

- Период од закључења споразума до данас показује цинизам међународне заједнице која, уместо да чува тај споразум, као његов гарант, она га скрнави и уништава искључиво на штету српског народа и РС - указао је Остојић.

НАПОМЕНА:

Након анализе портала Раскринкавање.ба, из нашег изворног текста уклоњени су делови где се помиње да је "Република Српска међународно призната", те "да је БиХ државна заједница". Тврдња да је тим споразумом створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, јесте манипулација чињеницама. Формулације о настанку Босне и Херцеговине као међународноправног субјекта Дејтонским споразумом наводе на закључак да пре парафирања тог споразума БиХ није постојала.

Први став Првог члана Устава Босне и Херцеговине, садржаног у Анексу 4 Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини, не подржава ову тврдњу. У њему се наводи да Република Босна и Херцеговина наставља правно постојање као држава, остаје чланица Уједињених народа и може задржати или тражити пријем у организације унутар тог система и другим међународним организацијама. Јасно се наводи да се мења или прилагођава унутрашња организација.

Став 3 Члана један наводи да се Босна и Херцеговина састоји од два ентитета, Федерације БиХ и Републике Српске. Стога, она није "састављена" односно настала спајањем тих ентитета, већ се од њих састоји.

Извињавамо се читаоцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

БЕЗ поштовања историје и чувања сећања на великане који су нас својим бесмртним делима у прошлости задужили нема ни светле будућности. Вођен овим универзалним животним геслом, Belgrade Waterfront није пропустио да, подижући најмодерније насеље у Србији, читаву десну обалу Саве премрежи новим саобраћајницама које представљају својеврстан омаж славним историјским личностима.

23. 05. 2024. у 16:00 >> 12:26

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

ФОНДАЦИЈА Моззарт за сваки погодак у домаћем првенству издваја 10.000 динара, а најбољи играч априла Винисијус Мело усмерио хуманитарни фонд за лечење Огњена Бојковића

24. 05. 2024. у 16:00

Коментари (0)

ДВЕ ДРЖАВЕ САМО ШТО НИСУ ЗАРАТИЛЕ ТОКОМ СЕДНИЦЕ У УН: Скандалозно је да имају саосећања само према људима у Сребреници