ШКОЛЕ ДОНОСЕ КОДЕКСЕ ПОНАШАЊА: Влада РС усвојила програм мера за превенцију вршњачког насиља

С. МИШЉЕНОВИЋ

03. 06. 2023. у 08:00

ВЛАДА Српске усвојила је програм мера за превенцију и спречавање вршњачког насиља у школама и ђачким домовима. Рађен је у складу са закључком након ванредне седнице одржане након трагедије у београдској ОШ "Владислав Рибникар".

ШКОЛЕ ДОНОСЕ КОДЕКСЕ ПОНАШАЊА: Влада РС усвојила програм мера за превенцију вршњачког насиља

Фото Д.Поздеровић

Усвојени програм садржи 11 мера за превенцију вршњачког насиља, а предвиђено усвајање законодавног оквира, и свака школа ће донети сопствени кодекс понашања. Како је истакла министарка просвете и културе РС, Жељка Стојичић, фокус није био на репресивним мерама већ на промоцији ненасиља.

Свака школа би у наредном периоду требало да донесе сопствени кодекс понашања. Осим тога, предвиђено је побољшање материјалних и техничких услова у школама.

- Мислим да је потребно да се уради видео-надзор у свим школама у којима није уведен, мислим да је потребно обезбедити школе додатном расветом и бавићемо се ограђивањем наших школских објеката како би целина школе и простор око школе били компактни - рекла је Стојичићева, најављујући и унапређење механизма школског дежурства како би и улога школског ноћног чувара била редефинисана.

Школе ће имати јединствен образац за евиденцију насиља, а за ученике ће бити припремљен штампани и едукативни материјал за препознавање насиља у школама.

Хуманост нови предмет

ВЕћ од наредне школске године у наставни програм биће уврштен нови предмет хуманост и безбедност за девети разред. Осим тога, у средњим школама, исти предмет биће изборни. Радиће се и на јачању васпитне улоге наставника и стручних сарадника, као и компетенција директора.

- Успоставићемо базу података верификованих програма за превенцију насиља - рекла је она, истичући да се потенцијална опасност мора уочити пре него што се насиље деси.

Такође, као меру представила је и унапређење система анонимне пријаве насиља путем сандучета поверења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ИСПОВЕСТ СВЕДОКА КРВОПРОЛИЋА У БАЊСКОЈ: Бојана Мијаиловића полицајци тзв. Косова стрељали у шуми