СЕЗОНЦИ У СРПСКОЈ УЦЕЊУЈУ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ, НЕЋЕ У ЊИВЕ НИ ЗА 100 МАРАКА Дојчиновић: Постало је неиздрживо, радника нема на тржишту

С. МИШЉЕНОВИЋ

27. 05. 2023. у 09:30

СЕЗОНСКИ послови на њивама и у воћњацима широм Српске доносе велику главобољу пољопривредницима, јер не могу да нађу радну снагу. Иако су дневнице за бербу и сетву воћа и изнад 100 марака, надничара нема. Они људи који и имају неку жељу да раде почели су да уцењују пољопривреднике и да траже дневнице веће од 100 марака, каже за "Новости" Драгоја Дојчиновић, председник Удружења воћара РС.

СЕЗОНЦИ У СРПСКОЈ УЦЕЊУЈУ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ, НЕЋЕ У ЊИВЕ НИ ЗА 100 МАРАКА Дојчиновић: Постало је неиздрживо, радника нема на тржишту

Лепеза помоћи Града пољопривредницима све већа

- Нико неће у њиву ни за 100 марака дневно. Постало је неиздрживо. Радника нема на тржишту. Сезона само што није почела, а пољопривредници су већ у огромном проблему како пронаћи надничаре. Млади дефинитивно неће да раде у пољопривреди, а они постижу добре резултате. Остало нам је да се окренемо пензионерима, мада и они све мање иду у воћњаке и њиве да раде, јер нису способни физички за такав рад - каже Дојчиновић.

Према његовим речима, реална цена дневнице је око 60 марака уз храну и превоз, али због недостатка радне снаге она је дуплирана, али и тада нема радника.

- Већина пољопривредника у Српској не може да издржи са својим производним капацитетом дневнице изнад 100 КМ. Али, сад ћемо ићи и у минус само да нам воће и поврће не пропада и да га некокако поберемо - истиче Дојчиновић.

Стојан Маринковић, председник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да је сезонских радника све мање.

Србија и Федерација

ДРАГОЈА Дојчиновић каже да поједини пољопривредници покушавају да доведу раднике из Србије и Федерације БиХ и тако спасу овогодишњи род.

- Да се може воће брати преко рачунара, ми не бисмо знали шта би од радника - поручио је Дојчиновић.

- Радника нема, све их је мање. Највише су погођени сектори повртарства и воћарства. То је проблем који нас прати годинама уназад, мислим да ће бити све драстичнији како буду ишле наредне године - истиче Маринковић.

Како је додао, дневнице за раднике које једва успеју пронаћи крећу се и више од 100 КМ.

- Уз дневнице додатно су ту још два оброка, превоз па и смештај, ако има потребе за тим. Све то пада на терет произвођача који на крају, ипак, не може да прода свој производ - рекао је Маринковић.

Како истиче, он не види светлу ситуацију у пољопривредној производњи.

- Недостатак радне снаге манифестује се на породична пољопривредна газдинства, где млади не виде перспективу и све више одлазе - рекао је Маринковић.

глоса - Сезона само што није почела, а пољопривредници су већ у великом проблему како пронаћи надничаре

- Највише су погођени сектори повртарства и воћарства, то је проблем који нас прати годинама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

СУЗАН Даубнер, чувена немачка телевизијска водитељка Дневника на АРД телевизији и особа која већ 24 године презентује вести, доживела је у среду тежак напад смејања усред живог програма.

30. 09. 2023. у 18:05

Коментари (0)

ОВО ЈЕ ТЕМПИРАНА БОМБА Немци зауставили аутобус из Босне и остали у шоку - одмах искључен из саобраћаја, путници се сналазили