ОДАЗВАЛИ СЕ ПОЗИВУ БОШЊАКА: Американци отворено прете Додику

Новости

24. 04. 2023. у 20:44

НИЈЕ требало много времена да се на миг ɓошњачких политичких кругова из Сарајева, који су осули баражну паљбу по Милораду Додику после његовог говора у Доњој Градини, огласе Американци.

ОДАЗВАЛИ СЕ ПОЗИВУ БОШЊАКА:  Американци отворено прете Додику

Фото: Принтскрин/РТРС

 На неколико пута изречен став председника Републике Српске да је његов циљ "да РС и Србија једног дана буду једна држава" из амбасаде САД у БиХ стигла му је директна претња објављена на њиховом званичном твитер налогу: - Ево чињеница: Република Српска је ентитет у БиХ.

Она не постоји изван Босне и Херцеговине, а према Уставу БиХ, ни ентитет нити било која друга административна јединица нижег нивоа нема право на отцепљење или уједињење с другом државом. Милорад Додик је у криву ако мисли да ће САД стајати по страни док он гура БиХ у сукоб.

Сједињене Државе ће штитити Босну и Херцеговину и осигурати да се одржи њен суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер. Тиме су се Американци одазвали на захтеве бошњачког члана Председништва БиХ Дениса Бећировића, који је затражио од међународне заједнице (читај запада) конкретне реакције на "Додиково признање да ради на спровођењу великосрпског пројекта". Осим тога, сарајевски политички кругови траже и да се лидер РС процесуира због "антидејтонског деловања", али и кршења контроверзног закона из епохе Валентина Инцка који забрањује негирање "геноцида" у Сребреници.

Фото: Принтскрин

Занимљиво је да се Амбасада САД са чијим је шефом Мајклом Марфијем Додик месецима у отвореном сукобу, није огласила када је на бруталан начин централна власт у БиХ посегнула за имовином Републике Српске којом би да газдује, иако по Дејтонском споразуму, који сада здушно бране, имовина припада ентитетима.

Такође, Американцима није било спорно ни то што су високи представници у БиХ, од Педија Ешдауна па до Кристијана Шмита - Републици Српској укинули више од 80 изворних овлашћења које она црпе директно из "Дејтона".

Такође, гротескно је што се Амбасада САД у свом твиту заклиње за то да ће се борити за мултиетницки карактер БиХ, у данима када се на најбруталнији начин то начело такозваних западних демократија отворено крши на Косову И Метохији где Куртијева власт уз отворену подршку Квинте Србима на северу покрајине намеће намеснике који су "изабрани" са подршком од свега 3.7 одсто гласова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (12)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама