ПРАВОМ „МАШУ“ ОБЕ СТРАНЕ: Градоначелник Бијељине оспорава наводе за његов опозив, а Комисија за избор и именовања их потврђује

В. МИТРИЋ

02. 02. 2023. у 20:55

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бијељине Љубиша Петровић доставио је председнику локалног парламента документ у којем иницијативу за његов опозив „у целости оспорава“, сматрајући да не испуњава законом прописане услове.

ПРАВОМ „МАШУ“ ОБЕ СТРАНЕ: Градоначелник Бијељине оспорава наводе за његов опозив, а Комисија за избор и именовања их потврђује

Фото: В.Митрић

У достављеној иницијативи се наводи да су разлози за опозив градоначелника: што није обезбедио извршавање закона, других прописа и општих аката, што не спроводи одлуке Скупштине града и стратешка развојна документа града и што није поднео Скупштини града извештај о раду.

Наводи се, поред осталог и што "као носилац извршне власти града Бијељина није поступао у складу са одредбом члана 69. Закона о локалној самоуправи, што није поступао у складу са чланом 70. Закона о локалној самоуправи, што није поступао у складу са чланом 82. став 1. Статута града Бијељина, што није поступао по закључцима Скупштине града Бијељина, што је неадекватно трошио буџетска средства, а због чега Скупштина града Бијељина није усвојила извештај о извршењу буџета града Бијељина за период од 1. јануара до 30. јуна 2021. године и извештај о извршењу буџета града Бијељина за период 1. јанура до 30. јуна 2022. године.

Наводи се да „није реализовао Годишњи план имплементације Стратегије локалног развоја града Бијељина за 2021. годину и Годишњи план имплементације Стратегије локалног развоја града Бијељина за 2022. годину, што није поступио по члану 59. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи Службени гласник града Бијељина'', број: 09/17) што није поступио у складу са чланом 39. став 2. и 41. став 1. Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама што није реализовао пројекат реконструкције дела јавне расвете на подручју града Бијељина у ЛЕД технологији.

Петровић је, у допису председнику Скупштине града, образложио зашто сматра да су сви наводи с иницијатовом о опозиву неосновани и поручује:

ФОТО: РТВ БН

- Из садржине поднесене иницијативе произилази да одборници желе да градоначелнику ограниче право на слободу изражавања тако што би му одређивали када, како и којим речима се може обраћати у средствима јавног информисања, што је у најмању руку неозбиљно. Уколико су подносиоци иницијативе сматрали да постоји одговорност градоначелника за изговорену реч у средствима јавног информисања, свакако су имали могућност да се понаособ обрате надлежном суду тужбом за заштиту од клевете, а у складу са одредбама Закона о заштити од клевете, а рок за подношење тужбе је свакако истекао имајући у виду одредбе члана 12. Закона о заштити од клевете. С обзиром да нису приложили као доказ пресуду суду којом се утврђује да одређено изражавање има обележја клевете, јасно је да се ради о паушалним и крајње арбитрарним закључцима подносилаца Иницијативе који немају упориште у закону - саопштио је Петровић.

Она сматра да је посебно „забрињавајућ навод да се прадоначелник није придржавао принципа професионалности 21. јуна.2021. године приликом доласка највише делегације Републике Српске и 24. септембра 2021. године, када није као домаћин града присуствовао обележавању Дана града, чиме је несавесно и неодговорно обављао своју функцију, те злоупотребљавао је занемарујући чињеницу да су највећу штету због тога трпели грађани Бијељине“.

Комисија за избор и именовања Скупштине града, у допису председнику локалног парламента пред заказану седницу на којој ће ово бити једна од тема дневног реда, наводи да се упознала се са иницијативом за опозив градоначелника коју је 12. јануара поднело 25 одборника у Скупштини града Бијељина.

- Комисија за избор и именовања Скупштине Града Бијељина констатује да је иницијатива образложена и поднесена у складу са Изборним законом Републике Српске и Пословником о раду Скупштине Града Бијељина - пише Златан Лазаревић (СНСД), председник те комисије. - Комисија прихвата наводе из иницијативе и сматра да је иницијатива оправдана, те Скупштини Града Бијељина упућује позитивно мишљење о предметној иницијативи.

Седница је заказана за 8. фебруар,


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени