ЧИКА ЖИВОТА ОСТАВИО ТРАГ ГОРОСТАСА: Умро вишегодишњи председник суда у Лозници

В. МИТРИЋ

31. 01. 2023. у 15:33

У ЛОЗНИЦИ је преминуо Живота Петровић (86), вишегодишњи председник овдашњег суда, угледни адвокат и угледни Јадранин, рођен у Трбосиљу, под самим Цером, недало од легендарног Текериша.

ЧИКА ЖИВОТА ОСТАВИО ТРАГ ГОРОСТАСА: Умро вишегодишњи председник суда у Лозници

Фото:приватна архива

Лекције из куће, о српству, отаџбини, славним биткама, укључујући и ону велику Церску из августа 1914. године, Живота, не само што није заборавио, већ се тиме и јавно поносио, када то није било ни лако и једноставно, а, у најмању руку, било је штетно за каријеру.

Био је један од чувенијих председника суда у Лозници, граду где је, са супругом Душанком, изнедрио два добра сина, Банета, рано преминилог који је био адвокат као и он, и Ратка, једног од најомиљенијих Лозничана, који су им подарили четворо унучади: Алексу, Мину, Леу и Ану.

- Никад, ама баш никад, Живота није дозволио да, у суду, једнопартијско једноумље надвалада правду и право -сећају га се његове колеге из времена када је био судија, па председник суда. - Када је дошло зло добра, господски је отишао из суда у адвокатске воде, посао који је радио до задњег даха. Оставио је важан белег у правосуђу овог дела Србија, као и његова супруга Душанка у просвети за коју се није знало да ли је била боља као човек или као наставник.

Увек уздигнута чела, поносан што је Јадранин, Живота је ишао кроз живот, радећи професионално, часно и поштено, бранећи правду и право.Носио је завичај у срцу, и Лозницу, место животно и ђачко, и јако је био привржен својој породици и борби за људска права.Остаће запамћене многе његове „лекције“ из разговора са њим о јунаштву Јадрана, њиховом родољубивом и антифашистичком духу са којим се, како је рекао рађају, као и највећи број других Срба. Тешко су га болеле неправде према нашем роду. Имао је за сваког речи и утехе и хвале.Радовао се, као свом, успеху сваког „свог“ Јадранина у било којој области.

Трагичан прерани губитак сина, а убрзо, потом, и супруге, по свој прилици, убрзали су одлазак, чика Животу, како су га сви млађи ословљавали у граду, у „царство небеско“. Господствен, отмен, образован, умерен и одмерен сврстао се у ред оних људи које родни крај не забораља, већ остаје мера за друге.

Живота Петровић биће сахрањен сутра (среда) на Градском гробљу у Лозници, граду ком је много дао, не само као адвокат, судија и правник, већ становник који је пленио љубављу и разумевање за муку сваког човека, не дозволивши никад да правда буде скупа за "обичног" човека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

ОНИ СУ КРИВИ ЗА ХАОС У ЕВРОПИ? Бруталне оптужбе из Пољске, порука из Варшаве за комшије