КАКО РЕШИТИ ПРОБЛЕМ ЕНЕРГЕТСКОГ СИРОМАШТВА: Делегат Дома народа БиХ Желимир Нешковић на састанку у Бечу

В. МИТРИЋ

05. 12. 2022. у 21:37

НОВОИЗАБРАНИ делегат у Дому народа БиХ Желимир Нешковић присуствовао је у Бечу у Аустрији састанку Зелених клубова земаља чланица Енергетске заједнице и Парламентарног форума са представницима Енергетске заједнице.

КАКО РЕШИТИ ПРОБЛЕМ ЕНЕРГЕТСКОГ СИРОМАШТВА: Делегат Дома народа БиХ Желимир Нешковић на састанку у Бечу

фото:В Митрић

Састанку у Секретаријату Енергетске заједнице у Бечу присуствовали су и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Јасмин Емрић, директор Школе за политичке студије  Савета Европе у БиХ Есад Маврић и секретар Комисије за спољну трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације у Парламенту БиХ Ненад Пандуревић као и представници земаља чланица (Србија, Македонија, Црна Гора, Албанија, Грузија, Украјина, Молдавија и БИХ).

Нешковић, који је потпредседник Зеленог клуба БиХ упутио је позив директору Секретаријата Енергетске заједнице Артуру Лорковском да посети БиХ и упозна се на месту са проблематиком везаном за енергетске системе.

- Разговарано је о енергетским темама које су важне у времену текуће енергетске кризе. Решавање проблема недостатка енергената је у средишту Иницијативе за праведну транзицију Енергетске заједнице и зато је данашњи састанак био фокусиран на главне препоруке о томе како идентификовати и решити енергетско сиромаштво - рекао је Нешковић.

Он је додао да је закључено да затварање рудника угља и термоелектрана има дубок социо-економски утицај на регионе зависне од угља те да постаје све изазовнији у тренутном контексту ризика сигурности снабдевања и растуц́их цена енергије.

- Посебан акценат данашњег састанка је био на изазовним политикама постепеног укидања енергије рнергетске заједнице у вези са текуц́ом енергетском кризом у Русији и Украјини - појаснио је Нешковић.

На састанку је, истакао је Нешковић, дискутовано и о отвореном регионалном Фонду за  југоисточну Европу, као  и областима транспорта и заштите животне средине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ЈЕ ЋИРО БЛАЖЕВИЋ ГОВОРИО О НОВАКУ: Ђоковић? Ја га обожавам, он је највећи спортиста на планети! (ВИДЕО)