ПОТВРДА ПРИЈАТЕЉСТВА И САРАДЊЕ: Потписан споразум између универзитета Српске и Русије

Novosti online

28. 11. 2022. у 15:16

ПРЕДСТАВНИЦИ Универзитета у Источном Сарајеву и Државног универзитета "Лобачевски" из Нижњег Новгорода потписали су данас на Палама споразум који ће допринети наставку сарадње руско-српског народа, а подразумева размену асистената, професора, студената, али и учествовање у летњим школама и праксама.

ПОТВРДА ПРИЈАТЕЉСТВА И САРАДЊЕ: Потписан споразум између универзитета Српске и Русије

Фото: СРНА

Потписници су ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић и заменик проректора за међународне делатности научноистраживачког Државног универзитета "Лобачевски" из Нижњег Новгорода Константин Кимајев.

Споразум је потписан у оквиру Међународног образовног форума "Руски језик и евроазијски вектор у развоју образовања, науке и културе", који се одржава на Филозофском факултету на Палама, а присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

Кулић је истакао да је потписивањем овог споразума пријатељство српског и руског народа још једном потврђено, напомињући да је ово 12. споразум о сарадњи са Универзитетима у Руској Федерацији.

- На Државном универзитету у Нижњем Новгороду изучавају се српски језик, историја и култура. Такође, и на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву се изучавају руски језик, руска култура и историја и то је само потврда добрих пријатељских, братских односа између ова два народа - изјавио је Кулић новинарима.

Он је напоменуо да је сарадња руско-српског народа јако важна у овим тешким временима, посебно када се покушава извршити фалсификовање историје.

Кимајев је изразио задовољство потписивањем споразума који ће, како је оценио, допринети развоју руског језика, као и развоју просветне сарадње између два универзитета и јачању пријатељских веза.

- Ми се обавезујемо да ћемо српски језик на Универзитету у Нижњем Новгороду изучавати интензивније - поручио је Кимајев.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ЈЕ ЋИРО БЛАЖЕВИЋ ГОВОРИО О НОВАКУ: Ђоковић? Ја га обожавам, он је највећи спортиста на планети! (ВИДЕО)