У КЛУПАМА МЛАДИ И ИСКУСНИ: У новом сазиву Народне скупштине Српске нова лица, али и прекаљени парламентарци

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 10. 2022. у 06:11

НОВИ састав Народне скупштине РС донеће и нова лица али и искусне политичке вукове који се враћају у посланичке клупе, након неколико година паузе.

У КЛУПАМА МЛАДИ И ИСКУСНИ: У новом сазиву Народне скупштине Српске нова лица, али и прекаљени парламентарци

Фото Д. Поздеровић

Опозициони блок ће тако у новом сазиву бити јачи за бившег председника СДС Вукоту Говедарицу и Миланка Михајилицу из ПДП, некад познатог као најгласнијег критичара власти у Српској. У посланичким клупама остају Милан Радовић (СДС) и Небоша Вукановић, који ће сада по први пут имати свој клуб.

С друге стране СНСД, који је главна полуга власти у РС, променио је клуб посланика и више од половине народних трибуна чине нова лица. Али и даље у клупама су прекаљени парламентарци СНСД, Срђан Мазалица, Игор Жунић и Илија Таминџија. У клупама остају и досадашњи посланици Костадин Васић из УС, Срђан Тодоровић из СП и Дарко Бањац из НПС...

Срђан Мазалица, Фото RTRS

Оно што је приметно из протеклог мандата јесте, како кажу саговорници "Новости", да је опозиција за четири године мандата избацила више јачих политичких личности од владајуће структуре. Најбољи примери су Драшко Странивуковић, који је из посланичке клупе постао градоначелник Бањалуке, Јелена Тривић, која је била кандидат за председника РС, и Небојша Вукановић који је као самостални посланик добио велику подршку грађана.

Тања Топић, политички аналитичар, каже да је у опозицији, унутар самих партија виђено више креативне енергије и слободнијег приступа.

- Отуда и јаки и препознатљиви појединци који су показали слободоумно деловање и то је допринело плурализму унутар партија - истиче Топићева.

Она каже да у владајућим партијама владају дисциплина, ред и чврста рука.

- Нова генерација се одгаја по тој матрици да не сме искочити, односно бити другачији, бити опозиционар у сопственим редовима, сем тога, доминантно мишљење које преовладава, као модел који је омогућио суверену власт деценијама, зашто изаћи из зоне комфора и мењати победнички рецепт - појашњава Топићева.

Срђан Мазалица, посланик СНСД у НСРС, каже да ће дефинитивно Клуб СНСД бити освежен новим лицима.

- Улазак већег броја младих људи повезан је са најавом лидера СНСД да ће се странка у наредном периоду подмладити. Савет млађој гарди је да не само да се активније укључе у рад Парламента кроз дискусије, већ и да прате шта раде институције РС. Млади људи, патриоте, биће потребни Српској и због рада институција РС на путу ка ЕУ - истиче Мазалица.

Вукота Говедарица, Фото SDS

Небојша Вукановић, лидер Покрета за правду и ред, каже да су грађани препознали искрене наступе које је имао у Народној скупштини и због тога је и добио велику подршку.

- Кад гледате власт и њихове представнике у Скупштини то су пре свега политички послушници којима партије одређују како да раде. Они добијају мандате на основу компензација и како партија одреди. Власти требају послушни људи, а не људи који ће мислити својом главом - поручио је Вукановић.

ПРИСТИЖУ НОВЕ СНАГЕ

НАЈМЛАЂИ посланик у НС РС биће Ђорђе Вучинић (21) из Требиња који долази са листе "За правду и ред - Небојша Вукановић". Међу новим лицима су и Ацо Станишић (ДЕМОС), Предраг Нешић и Николина Шљивић из ДНС, Нина Букејловић (СНСД), Тања Вукомановић и Небојша Дринић (ПДП)...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)