СРБИ ЈОШ НА НИВОУ СТАТИСТИЧКЕ ГРЕШКЕ: Шта су показали недавни избори за Кантоналне скупштине и парламент Федерације БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

11. 10. 2022. у 06:20

ПРОТЕКЛИ општи избори у БиХ су показали да Срби у Федерацији на нивоу статистичке грешке! Најбољи доказ за то је број гласова који су добили српски представници у Кантону 10, где су општине Дрвар, Грахово и Гламоч и где су они већина.

СРБИ ЈОШ НА НИВОУ СТАТИСТИЧКЕ ГРЕШКЕ: Шта су показали недавни избори за Кантоналне скупштине и парламент Федерације БиХ

Фото СРНА

У те три општине на изборе је изашло око 5.000 Срба, око 2.000 мање него пре четири године.

У поменутом кантону Срби су добили четири посланика за Кантоналну скупштину, и они су били на листама Српске напредне странке и Српског националног покрета и то су једине две политичке опције у Федерацији које имају подршку странака из Српске. Уз то имали су и подршку СНСД из РС.

Тако ће из Кантоналне скупштине у Клубу Срба Дома народа Парламента ФБиХ у следеће четири године седити Горан Броћета и Никола Матерић, делегати из СНСД, Душко Радун, кандидат СНС ФБиХ и Драгана Дамјановић СНП.

Они су изабрани гласовима српског народа у Федерацији БиХ. Осталих 19 Срба у Дому народа ПФБиХ попуниће представници српске националности који су били на листама СДА, ДФ, СДП, ХДЗ БиХ, Наше странке и изабрани су гласовима Бошњака и Хрвата. Тако ће се поновити ситуација, као и после сваких послератних избора, да се Клуб Срба у Дому народа ФБиХ попуњава кадровима странака са седиштем у Сарајеву или Мостару, а не из странака са седиштем у РС или у Федерацији.

- Када говоримо о Федерацији БиХ, Срба једино има у Кантону 10, док у осталим кантонима то је минималан број и они не могу да прођу испред странака са седиштем у Сарајеву.

Једино Срби могу да рачунају на гласове у Дрвару, Грахову и Гламочу и то је чињеница - каже за "Новости" Душко Радун, председник СНС ФБиХ и делегат у Дому народа ПБиХ.

Нажалост, како каже Радун, ови избори су показали и да је све мање Срба у Кантону 10 и да народ одлази јер власт у Федерацији и кантону нема слуха да помогне то подручје.

Подручје општине Дрвар, Фото С. Мишљеновић

Горан Броћета, делегат СНСД у Дому народа ФБиХ, каже да српски народ у Федерацији неће имати користи уколико се нешто не промени и да би само легитимни Срби могли да га представљају у Дому народа.

- Сведоци смо како је у прошлом мандату конституисан Клуб Срба када се одлуком ЦИК БиХ попуњавао, а ни тада нисмо успели да изаберемо потпредседника Дома народа, потпредседника Федерације, а Влада је била у техничком мандату - навео је Броћета.

Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, каже да од предратних 542.000 Срба, сада на подручју Федерације живи мање од 40.000.

- Бошњачка политика у рату, а где су Срби протерани са вековних огњишта, сада се показује на терену, јер Срба практично нема - каже Радановић.

Душко Радун, Фото javnaraspravaba

У ДОМУ НАРОДА ВЕЋИ БРОЈ ДЕЛЕГАТА

КРИСТИЈАН Шмит, високи представник у БиХ којег не признаје РС, наметнуо је измене изборног закона којима је повећао број делегата у Дому народа Парламента ФБиХ са 17 на 23. Шмитове измене су дошле као решење да се спречи блокада формирања власти и где би уколико не буде 11 потребних руку из неког од клубова да се подржи именовање, та цифра бити смањена на седам или четири док се та одлука не усвоји.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - обешени Срби висе о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - обешени Срби висе о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени у дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру