ОПТУЖНИЦА НА ДОРАДИ: Бањалучки суд затражио појашњења у случају "Зељковић" и афери "Корона уговори"

С. М.

05. 10. 2022. у 21:08

ОПТУЖНИЦА против Бранислава Зељковића и осталих у афери "Корона уговори" враћена је Тужилаштву на дораду јер, како је саопштио суд, не садржи све што је потребно у складу са Законом о кривичном поступку РС.

ОПТУЖНИЦА НА ДОРАДИ: Бањалучки суд затражио појашњења у случају Зељковић и афери Корона уговори

Окружни суд Бањалука, Фото Д. Поздеровић

То у пракси значи да оптужница не садржи опис дела из којег произлазе законска обележја кривичног дела, време и место извршења, као и остале околности потребне да се кривично дело што прецизније одреди. Такође, оптужница не садржи "законски назив кривичног дела, са навођењем одредбе Кривичног законика".

Будући да судија за претходно саслушање утврдио да оптужница није прописно састављена, она је враћена тужилаштву на дораду.

Осим бившег директора Института за јавно здраство РС Зељковића, оптужени су још и директор фирме "Проконтрол д. о. о. Бањалука" Славко Бојић, директор "Синекс лабораторије д. о. о." Сани Црљић, директор "Травел фор фун" д. о. о Бањалука Саша Марковић и директор "Промединга" д. о. о. Лакташи, Драган Дубравац.

У оптужници се наводи да су кривичним делима прибавили имовинску корист на штету буџета Републике Српске у износу од преко 1,3 милиона марака.

Бранислав Зељковић, Фото Д. Поздеровић

Председник Уједињене Српске, Ненад Стевандић, огласио се поводом одлуке Окружног суда у Бањалуци да одбије да потврди оптужницу Републичког јавног тужилаштва против Бранислава Зељковића и осталих из афере "Корона уговори". Зељковић је, иначе, кадар УС.

Стевандић каже да је оптужница против Зељковића одбачена у финишу кампање, али да је то објављено тек сада.

- У финишу кампање оптужница против Бранислава Зељковића која је одбачена, али је то објављено после кампање. О подметању афере Новитовићу да не говорим. Да свима кажем: Уједињена Српска је ипак победник. Ми не мрзимо и не узвраћамо зло. Идемо напред - поручио је Стевандић.

ФИНГИРАЛИ ЦЕНЕ ОПРЕМЕ

ПРЕМА наводима из Републичког јавног тужилаштва а који су део оптужнице у афери "Корона уговори", у односу на набавну, продајна цена заштитних маски према Институту за јавно здравство РС, увећана је за 1.553 одсто, медицинских заштитних одела за 351 одсто, а термалних камера за 198 одсто...

- Набавком медицинске опреме, по вишеструко вишим ценама, Зељковић је себи прибавио корист у износу од најмање 335.000 КМ - истичу из тужилаштва.

БОНУС ВИДЕО - ДЕСИЛО СЕ ПРЕ 36 ГОДИНА: Храбар потез Милутина због ког је добио награду Вечерњих новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОСЛЕ ПОРАЗА: Савић упутио поруку Митровићу